Introductie

Mooi toegangshek, architect onbekend. Zou het een verlichte civiel ingenieur geweest kunnen zijn die het ontwierp? (Met zeer veel respect, overigens).

Specificaties

Officiële of officieuze naam Toegangshek pompgebouw (v.m.) Leidsevaartweg, Heemstede
Type object Afscheiding
Materiaal Beton, Smeedijzer
Huidige staat
Adres(sen) Leidsevaartweg 73
Postcode(s) 2106 NB
Plaats (provincie) Heemstede (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeentelijk Waterleidingbedrijf Amsterdam
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1927
Huidige eigenaar Gemeentelijk Waterleidingbdrijf Amsterdam
Soort monument Provinciaal monument
Monumentnummer

Achtergrond

Recht tegenover het van 1853 daterende pompgebouw, gelegen aan de Leidsevaart, werd in 1927 een brug gebouwd. Dat werd aanleiding het rond het pompgebouw gelegen terrein opnieuw in te richten en af te sluiten met een inrijhek.

Exterieur

Een uit twee delen bestaand smeedijzeren hek, ontworpen in een in die tijd gewilde art deco-achtig stijl. De hekken zijn gemonteerd aan betonnen kolommen. Die kolommen zijn vorm gegeven zoals het bij natuurstenen bouwdelen gebruikelijk was. Het beton werd daarmee a.h.w. ontkend.

Gebruikte bronnen

1. Wim de Wagt, Architectuur op Leiduin 1853-1995 (ISBN 908002483X).

Links

1. http://www.hv-hb.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit object

Ik vind dit hek van een groot vakmanschap getuigen. Het is een "optimistisch" kunstwerk, dat misschien illustratief mag worden genoemd voor het elan waarmee destijds de modernisering, i.c. de drinkwatervoorziening, in Nederland ter hand werd genomen.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.