Introductie

Een monument voor Berlage in het hart van het door hem ontworpen uitbreidingsgebied Plan Zuid.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Standbeeld Berlage
Type object Kunstwerk
Materiaal Graniet
Huidige staat
Adres(sen) Victorieplein 52
Postcode(s) 1078
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Hildo Krop
Geplaatst in 1966
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Hildo Krop kreeg in 1956 de eretitel Stadsbeeldhouwer van Amsterdam en kreeg in datzelfde jaar de gemeenteopdracht een monument voor Berlage te vervaardigen. Door ziekte van Krop duurde het tien jaar eer het beeld kon worden onthuld. Bij de onthulling sprak Burgemeester van Hall van "waarderende gedachten voor twee belangrijke Amsterdammers" (Krop en Berlage) en bedankte Krop voor alles wat hij voor Amsterdam gedaan had.

Exterieur

Het standbeeld neemt een prominente plek in het plantsoen op het Victorieplein en staat precies op de splitsing van de Rooseveltlaan en Chuchill-laan. Achter het beeld staat "De Wolkenkrabber", het eerste hoge gebouw van Amsterdam, ontworpen door J.F. Staal (1932).

Links

1. http://www.buitenbeeldinbeeld.nl/ZuiderAmstel/berlage.htm

Professionele of persoonlijke band met dit object

Het beeld staat op zo'n prominente plaats dat je er niet aan voorbij kunt gaan wanneer je vanaf de Vrijheidslaan richting de Rooseveltlaan of de Churchill-laan gaat. Ik vind het een mooi, robuust beeld.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.