Introductie

De entree tot de Spaarndammerbuurt!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Spaarndammerspoorbrug, Amsterdam
Type object Brug
Materiaal Beton, Smeedijzer, emaille tegels, natuursteen
Huidige staat
Adres(sen) Westerpark
Postcode(s) 1013 RR
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Nederlandse Spoorwegen
Betrokken architect(en) Arend Jan Westerman, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s) Hildo Krop, Janno Hahn
Geplaatst in 1922
Huidige eigenaar
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het spoorwegviaduct tussen het Nassauplein en de Spaarndammerstraat werd gebouwd tegelijk met de verdubbeling van de spoorbaan richting Haarlem. Vóór de opening van het viaduct lag de Spaarndammerbuurt nogal geïsoleerd; het Westerpark liep destijds nog door tot aan de Singelgracht.

Het viaduct werd gebouwd door de spoorwegen maar was een ontworp van Arend Jan Westerman, architect van Publieke Werken.

Exterieur

Het beeldhouwwerk op de vleugelmuren is gemaakt door Hildo Krop. Het heeft twee thema's: het Verkeer en de Overvloed. De twee beeldhouwwerken die het Verkeer uitbeelden bestaan uit drie arbeiders, een lopende man, en slangen. De twee beelden die Overvloed verbeelden bestaan uit een faun, een mensenpaar (mensheid), fruit (overvloed), torsende man, en wederom slangen. Het materiaal is basaltlava.

Recente ontwikkelingen

In 2010 zijn in opdracht van Stadsdeel West op het viaduct letters aangebracht. De ontwerper Janno Hahn heeft zich daarbij laten inspireren door de Amsterdamse School.

In 2016 schreef stadsdeel West een ontwerpwedstrijd uit om de fietstunnel tussen Westerpark en Spaarndammerbuurt te verfraaien. Winnaar werd Hahn, die de tunnel dezelfde letters gaf als het viaduct. In 2017 werd de vernieuwde tunnel geopend. Voor veel mensen is de Spaarndammerbuurt een relatief onbekende buurt. De letters lichten al een tipje van de sluier op van wat er voorbij het viaduct te zien valt. In datzelfde jaar kreeg het officieel de naam Spaarndammerspoorbrug.

Links

1. http://www.architectuur.nl/nieuws/amsterdamse-school-letters-op-viaduct/
2. http://www.buitenbeeldinbeeld.nl/Amsterdam_W/Overvloed%20en%20Verkeer.htm
3. http://020apps.nl/1850-1940/Westerpark/Spoorwegviaduct
4. https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2017-201414.html
5. https://www.timswings.nl/hildokrop/werken-in-nederland/beelden/b-26-spoorwegviaduct-amsterdam/

Professionele of persoonlijke band met dit object

De meeste keren dat ik onder het viaduct doorreed, kwam ik vanuit de Spaarndammerbuurt. De beelden van Hildo Krop staan aan die kant volledig in de schaduw van het viaduct en de dijk en vallen daardoor nauwelijks op. Pas toen ik mij een keer omdraaide toen ik weer uit het viaduct kwam, vielen de grote beelden en de later aangebrachte letters me op.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.