Introductie

Jeugdsentiment voor Annemarieke Verheij. Plezier voor velen van Anton Rädecker!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Polospeler en Ruiter te paard
Type object Kunstwerk
Materiaal Kalksteen
Huidige staat
Adres(sen) Van Tuyll van Serooskerkenplein 54
Postcode(s) 1076 NC
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s)
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Toon Rädecker
Geplaatst in 1930
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer 200352

Achtergrond

De in eenvoud gestileerde beelden van beeldhouwer Anton Rädecker bestaan uit een ruiter en polospeler die zijn geplaatst op twee hoge bakstenen pilaren bij de ingang van het Van Tuyll van Serooskerken plein. Ze steken uit boven de laagbouw van architect G.J. Rutgers die een groot deel van de woonblokken in de buurt ontworpen heeft. Het plein is vernoemd naar de eerste voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité; F.W.C.H. baron Van Tuyll van Serooskerken. Vanaf het plein bezien vormen de beelden een visuele toegangspoort naar het in de verte gelegen Olympisch stadion.

Links

1. https://www.amsterdam.nl/kunstencultuur/kunst-openbare/kunst-openbare/kunstwerken/amsterdam-stadsdeel-4/stadionbuurt/polospeler-ruiter/

Professionele of persoonlijke band met dit object

Het Van Tuyll van Serooskerkenplein is voor mij een stukje jeugdsentiment. Wanneer ik bij mijn opa en oma op de Stadionweg logeerde gingen we af en toe naar de speeltuin op het plein. Het zijn twee mooie kunstwerken die je niet over het hoofd kunnen zien. Ze toornen ver boven de de lagere bebouwing aan het plein uit.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.