Introductie

In Groningen zijn ze er nog: urinoirs en ondergronds toiletten.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Ondergronds toilet, Groningen
Type object Openbaar toilet/urinoir
Materiaal Beton
Huidige staat
Adres(sen) Grote Markt 48
Postcode(s) 9711 LX
Plaats (provincie) Groningen (Groningen)
Land Nederland
Opdrachtgever(s)
Betrokken architect(en) Siebe Jan Bouma
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1926
Huidige eigenaar
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Lang niet elke woning heeft in de tweede helft van de 19e eeuw een toilet. Ter aanvulling op dat gemis zijn in de stad zgn. privaten aanwezig, maar plaats en kwaliteit ervan laten veel te wensen over. Over het algemeen bevinden deze zich in woonwijken. Urinoirs bieden vooral uitkomst bij hoge nood, en bevinden zich dan ook vaak in het centrum. Na de eeuwwisseling maakt kwantiteit plaats voor kwaliteit, en verschijnen o.a. stenen urinoirs met spoelinrichting. De zgn. retirade gaat weer een stap verder, en is een openbaar gebouw met afsluitbare toiletten, bedoeld voor plaatsen waar veel mensen samenkomen.

Al in 1908 bestaat het plan om een dergelijke inrichting op de Grote Markt te plaatsen, maar de uitvoering laat tot 1926 op zich wachten. Het is één van Bouma's opdrachten in dienst van de gemeente, waar hij in 1920 als tekenaar in losse dienst was begonnen.

Exterieur

De entrees (separaat voor vrouwen en mannen) doen denken aan metro-ingangen. De hardstenen balustrades met siersmeedwerk vormen een prachtig geheel. Het interieur is vooral functioneel: tussen de beide secties is een ruimte voor de toiletjuffrouw, met een waarschijnlijk oorspronkelijk koperen betaalbakje.

Gebruikte bronnen

1. Herma Hekkema, S.J. Bouma, 1899-1959 (Wolters-Noordhoff, 1992).

Professionele of persoonlijke band met dit object

Een zeer bijzonder object. En nog steeds in functie waarvoor het ontworpen is.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.