Introductie

Deze mooie muziektent in het Brabantse Oisterwijk heeft kenmerken van de Amsterdamse School.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Muziektent, Oisterwijk
Type object Muziekkoepel
Materiaal Baksteen, Hout, Riet
Huidige staat
Adres(sen) De Lind
Postcode(s) 5060 AA
Plaats (provincie) Oisterwijk (Noord-Brabant)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Oisterwijk
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1929
Huidige eigenaar Gemeente Oisterwijk
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 51959, 519958

Achtergrond

De muziektent werd gebouwd in 1929, ter vervanging van een oudere kiosk en toont een traditioneel-ambachtelijke vormentaal.

Exterieur

De muziektent heeft een onregelmatige plattegrond met een driezijdige sluiting en bestaat uit een podium met daarboven een rieten dak, gedragen door houten stijlen. Het podium is gebouwd in baksteen in een staand verband en wordt afgesloten door een rollaag. Onder het podium bevindt zich een souterrain. In de schuine zijden van het podium aan de achterzijde zijn aan weerszijden vier kleine lichtgaten met bakstenen stijlen voor deze ruimte aangebracht. Aan de achterzijde van het podium is een gedenksteen uit 1991 ingemetseld.

Het podium is bedekt met een planken vloer en voorzien van een houten balustrade. Hierboven bevindt zich een rieten schilddak met nokpannen en twee vorstkammen. Onder dit dak is een houten plafond aangebracht, dat rust op houten stijlen met korbelen. Aan weerszijden van deze stijlen bevinden zich onder het plafond ijzeren consoles waarin aan de onderzijde kleine lampjes zijn aangebracht.

Het object is van algemeen belang en heeft cultuurhistorische waarde als illustratie van de denkbeelden in het Interbellum omtrent de aankleding van de openbare ruimte in dorpen en als illustratie van de rol van Oisterwijk als belangrijke toeristenplaats. Het object bezit ensemblewaarden: de muziektent vormt een essentieel onderdeel van het dorpsplein en is van belang vanwege de relatie met de historische groenvoorzieningen.

De vijver is aangelegd in 1930 en vertoont in het metselwerk en de terrassen traditioneel-ambachtelijke vormen. De rechthoekige vijver heeft in het midden een eenvoudige fontein en wordt omgeven door een terrasvormige aanleg met muurtjes van baksteen in een staand verband, aan de bovenzijde voorzien van een rollaag. Rondom de vijver is gras aangelegd, omringd door een laag bakstenen muurtje. Aan de zijde van de muziektent wordt de vijver afgesloten door een ca. 50 cm. hoge bakstenen plantenbak, waarin twee kalkstenen water spuwende leeuwenkopjes en een gedenksteen uit 1944, ter gelegenheid van de bevrijding van Oisterwijk, zijn ingemetseld. Aan weerszijden van deze plantenbak leidt een betegeld en ommuurd pad naar de muziektent. Dit pad strekt zich uit over twee niveaus, verbonden door lage, uit twee treden bestaande trapjes.

De afwerking van de dakdragende palen leken mij gemaakt in de stijl van de Amsterdamse School evenals de consoles waarin lampjes zijn aangebracht. Verder wordt gebruik gemaakt van baksteen en riet. Bouwelementen die ook bij andere bouwstijlen worden toegepast. Riet is in een niet-stedelijke omgeving natuurlijk geen ongewoon bouwmateriaal. Ik kan in dit geval dus niet stellen dat de gebruikte materialen smaakmakend zijn voor dit Amsterdamse School object. De muziektent is gemaakt in de tijd dat deze bouwstijl overal in Nederland toepassing vond. Of het geheel echt Amsterdamse School is laat ik graag aan meer deskundigen over.

Gebruikte bronnen

1. Tekst overgenomen van de website van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/54718
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Rijksmonument_519959_De_Lind.jpg
3. http://www.wikiwand.com/nl/Lijst_van_rijksmonumenten_in_Oisterwijk_(plaats)

Professionele of persoonlijke band met dit object

Ik was als toerist in Oisterwijk en zag de muziektent die ik meteen als Amsterdamse School kwalificeerde. Deze keer aan kleine details en de wijze waarop de bijbehorende tuin is aangelegd.

Zo'n verrassing tijdens een wandeling geeft een gouden randje aan mijn dag.

Een extra leuke vakantiedag dus.

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard

Reacties

geplaatst door Marcel Westhoff op 25 juni 2017 om 06:13:

Ik heb een foto uit de jaren 80 toegevoegd, waarin duidelijk te zien is dat het dak vroeger anders was. Het riet liep destijds door tot in de punten.

geplaatst door Corrie Groen- Pickhard op 30 juni 2017 om 20:38:

Volgens mij is het dak onveranderd. Bekijk foto 5 en 6 maar eens goed Marcel.

geplaatst door Corrie Groen- Pickhard op 30 juni 2017 om 20:41:

Sorry, Marcel moet 6 en 7 zijn. Maar wel leuk dat je zo'n oude foto erbij gezet hebt.

geplaatst door Marcel Westhoff op 1 juli 2017 om 07:28:

Het riet liep in de oude situatie door tot in de top van de punten (en waren ze dus één met de rest van het dak); de dakpannen zaten tussen de punten. Nu lopen de dakpannen door onder de punten en zijn de punten dus niet meer één met het dak en van een ander materiaal gemaakt.

geplaatst door Corrie Groen- Pickhard op 1 juli 2017 om 09:42:

Je hebt helemaal gelijk Marcel. Ik had alleen naar de dakpannen gekeken en het hoog opgaande riet van de punten was mij niet opgevallen.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.