Negen beeldhouwers werden gevraagd voor de 'Kindertuin', dit om de monopoliepositie van Hildo Krop te doorbreken.

Officiële of officieuze naam Muzenplein, beeldentuin aan het water
Type object Ornament
Materiaal Steen, Graniet
Huidige staat
Adres(sen) Muzenplein
Postcode(s) 1077 WC
Opdrachtgever(s)
Betrokken architect(en) Piet Kramer
Betrokken kunstenaar(s) Louise Beijerman, Hubert van Lith, Marinus Vreugde, Willem B. IJzerdraat, Theo Vos, Jan Trapman, Hildo Krop, Jaap Kaas, Frits van Hall, Frans Werner.
Geplaatst in 1931
Huidige eigenaar
Soort monument

Aan het einde van de jaren twintig ontstond er onvrede over de monopoliepositie van Hildo Krop (1884-1970) bij collega beeldhouwers. Waarschijnlijk gaf de afdeling Kunstzaken daarom aan negen kunstenaars de opdracht een beeld te maken voor het Muzenplein. Deze beelden kwamen te staan aan de waterkant, op een muur die de twee bruggen (419 en 420) verbindt. Alle zijn afbeeldingen van kinderen met een stuk speelgoed of een dier. De Muzenbrug is ontworpen door Pieter Lodewijk Kramer (1881-1961). (bron: gemeente Amsterdam)

De beelden, 9 in totaal, staan in een plantsoentje aan het water waar Boerenwetering, Amstelkanaal en Noorder- en Zuideramstelkanaal bij elkaar komen. Zij tonen elk een kind met een of meer dieren en/of andere attributen.

Een kind met vis op de schouders (Marinus Vreugde), een meisje met een bal (Hubert van Lith), een meisje met een kat op haar schouder (Loeise Bijerman), een meisje met een kat en een vogel (Frits van Hall), een meisje met poppen (Willem IJzerdraat), een meisje met een lam (Frans Werner), een meisje met een slakkenhuis (Theo Vos), een meisje met een hondje (Jaap Kaas) en een kind met een bizonkop (Jan Trapman). Het eerste en het laatste beeldhouwwerk zijn sluitstenen van de muur waar de beelden op staan. Ondanks dat negen kunstenaars aan deze reeks hebben gewerkt is het wel een geheel geworden.

Op de hoek van de brug aan de Churcilllaan staat het beeld van een paard met tussen zijn voorbenen een meisje zien dat 'De onbevangenheid der mensen tegenover het leven' voorstelt. Het imposante geheel staat op een pyloon van tien meter hoog. Aan de andere kant van de brug zijn aan weerszijden twee dekstenen aangebracht met de afbeelding van een meisje met eekhoorns en een jongen met konijnen. Zoals meer kunstenaars in die tijd had Hildo Krop belangstelling voor dieren wat goed is te zien aan de levendige manier waarop de dieren zijn afgebeeld; ze nemen allemaal een andere houding aan.

1. Museum Het Schip, Op de golven van de stad. Een ronde langs de Amsterdamse School (april 2015).

1. http://www.buitenbeeldinbeeld.nl/Amsterdam_Z/Kinderhof8.htm

Professionele of persoonlijke band met dit object

Deze beeldengroep zag ik voor het eerst tijdens een wandeling met vrienden van museum Het Schip. Ik was direct verrukt van deze speelse, aandoenlijke kinderen.

Ingezonden door: Gerdy Bijleveld

Gerdy Bijleveld In Amsterdam geboren maar niet getogen. Door familie, studie, vrienden en werk is mijn band met Amsterdam wel altijd sterk geweest. Ooit wilde ik architect worden, maar uiteindelijk werd ik socioloog, met interesse voor het leven in de stad. Nu, met pensioen en sinds een paar jaar wonend in Amsterdam westerpark, ben ik me meer in architectuur gaan verdiepen en ik vind de Amsterdamse-school stijl mooi.

geplaatst door Annemarieke Verheij op 28 juni 2015 om 19:08:

Dit stond -terecht- op het verlanglijstje van de organisatoren. Wat een mooie beelden zeg, een idyllisch plekje. Ik had het nog nooit gezien.