Introductie

Op de grens tussen Heemstede en Haarlem.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Marisbrug, Heemstede
Type object Brug
Materiaal Baksteen, Smeedijzer, natuursteen
Huidige staat
Adres(sen) J.H. Weisenbruchweg
Postcode(s) 2102 AG
Plaats (provincie) Heemstede (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Dienst Openbare Werken Heemstede
Betrokken architect(en) Dienst Openbare Werken Heemstede
Betrokken kunstenaar(s) Hendrik van den Eijnde
Geplaatst in 1928
Huidige eigenaar Gemeente overig
Soort monument Provinciaal monument
Monumentnummer

Achtergrond

De Maris- of Mauritsbrug vormt de verbinding tussen de J.H. Weisenbruchweg (in Heemstede) en de Prins Mauritslaan (in Haarlem). De noordoever van deze vaart vormt sedert 1927 de grens tussen Haarlem en Heemstede. In dat jaar annexeerde Haarlem een belangrijk deel van het grondgebied van Heemstede. De ter weerszijden van deze vaart gelegen gronden zijn tussen 1910 en 1930 met woningen bebouwd.

Exterieur

De Maris- of Mauritsbrug is een vaste liggerbrug. Het brugdek is geconstrueerd met behulp van stalen I-profielen, stampbeton, gewapend beton, afgedekt met asfalt voor het wegdek en met stoeptegels op een laag zand voor de trottoirs ter weerszijden daarvan. De landhoofden, die ten opzichte van de taluds van de vaart een stuk naar voren springen, hebben een fundering van stampbeton en zijn opgetrokken uit paarsrode baksteen in staand verband, op de hoeken afgerond en bekleed met granieten blokken. Deze hoeken worden ter hoogte van het brugdek met granieten pylonen bekroond. Langs de zijkanten van de brug worden deze pylonen met elkaar verbonden door een granieten lijst, waarop een smeedijzeren hek is aangebracht in de stijl van de Amsterdamse School. De golvende motieven in het hek brengen de stroming van water tot expressie. De pylonen aan de noordzijde, richting Prins Mauritslaan, zijn door middel van de naar boven doorgetrokken zijwanden van het landhoofd verbonden met granieten, plastisch bewerkte pijlers. De oostelijke daarvan is naar de weg toe voorzien van de onder elkaar geplaatste letters ANNO, de westelijke van het verticaal geplaatste jaartal 1928.

Links

1. http://www.hv-hb.nl/topic-127/
2. http://onh.nl//nl-NL/verhaal/2687/de-marisbrug-in-heemstede

Professionele of persoonlijke band met dit object

Tijdens een scooterritje door Heemstede afgelopen zomer, kwam ik o.a. deze brug tegen, waar ik direct kenmerken van de Amsterdamse School in herkende. Thuisgekomen op zoek gegaan naar informatie en tot mijn verrassing geconstateerd dat er diverse objecten in Heemstede zijn die in deze bouwstijl zijn ontworpen, waaronder enkele bruggen. Doorgaans zijn ze niet groot, maar toch opvallend in hun omgeving door het beeldhouwwerk en typografie.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.