Introductie

Vrij werk van Hildo Krop. Het stond ooit bij zijn buitenhuisje in Schoorl, maar staat tegenwoordig redelijk dicht bij zijn geboorteplaats Steenwijk.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Lopend paar
Type object Kunstwerk
Materiaal Muschelkalksteen
Huidige staat
Adres(sen) Schiphorsterweg 34-36
Postcode(s) 7966 AC
Plaats (provincie) De Schiphorst (Drenthe)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Vrij werk
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Hildo Krop
Geplaatst in 1928
Huidige eigenaar Museum Beelden aan Zee, Scheveningen
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

In Beeldenpark De Havixhorst bevindt zich een grote collectie 20-eeuwse figuratieve kunst. Tussen alle beelden bevindt zich ook een beeld van Hildo Krop. Het is een vrij werk dat oorspronkelijk in de tuin stond van zijn buitenhuisje in Schoorl.

Exterieur

Het is een beeld van een wat stuurs kijkend ouder echtpaar dat wel liefdevol elkaars hand vasthoudt. Grote handen zijn het. Dat geeft het beeld zeggingskracht. Misschien niet verwonderlijk voor een beeldhouwer die lid was van de Sociaal Democratische Arbeiders Partij en die vooral beelden maakte van krachtige arbeidsethos uitstralende figuren. En ook al lijkt het echtpaar stil te staan, het beeld heet ‘Lopend paar’.

Wim Heij, voorzitter van de stichting Instituut Collectie Krop schrijft in een nieuwsbrief van het Hildo Krop Museum: ‘Misschien wel het meest karakteristieke thema in het oeuvre van Krop is dat van de man-vrouw, van het echtpaar, van het één-zijn van de man en de vrouw. Wie de moeite neemt om zijn gehele oeuvre langs te lopen, zal ontdekken dat Krop dit thema ontelbare keren heeft uitgebeeld: liggend, zittend, rustend, staand, lopend of elkaar omhelzend. Ook de uitvoering varieert zowel qua formaat, toepassing als materiaalkeuze. (...) De keuze voor het thema man-vrouw, (echt)paar kan niet los worden gezien van Krop zijn credo: Kunst en gemeenschap dienen onverbrekelijk met elkaar te zijn verbonden. Een kunstenaar is een dienaar van de gemeenschap, waarbij hij het woord gemeenschap in dit verband altijd met een hoofdletter schreef. Een kunstwerk, zo was zijn opvatting, dient iets te symboliseren en een vorm te hebben die de gevoelens en verlangens vertolkt die bij mensen leven. Aangezien de kleinste eenheid waar een gemeenschap door wordt gevormd, uit twee mensen bestaat, een man en een vrouw, ligt hier ten diepste de verklaring voor Krop zijn niet aflatende keuze gedurende zijn gehele leven, voor juist dit thema.’

Links

1. https://www.davides.nl/beeldenpark-de-havixhorst-20e-eeuwse-figuratieve-beeldhouwkunst/
2. https://hildokrop.nl/wp-content/uploads/2017/08/nieuwsbrief-14-juli-2017.pdf
3. https://www.buitenbeeldinbeeld.nl/HavixhorstBaZ/Krop.htm
4. https://www.beeldenparkdehavixhorst.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit object

Dit beeld in Beeldenpark De Havixhorst viel mij op door de schijnbare tegenstelling tussen de krachtige, wat norse uitstraling van het echtpaar en de liefdevolle wijze waarop ze elkaar vasthouden. Maar ook omdat het zo mooi staat midden in de beeldentuin onder de bomen met uitzicht op de klassieke orangerie in de verte.

Ingezonden door: Davide Knap

Davide Knap Al jaren ben ik op zoek naar bijzondere adressen in Nederland. Net even anders dan de rest. Die plekken verzamel ik op Davides.nl omdat ik zelf zo’n website miste. Als een ontdekkingsreiziger trek ik door Nederland en deel mijn avonturen en reistips op het gebied van slapen, eten & drinken, winkels, cultuur en natuur. En echt alleen die adressen waar ik geweest ben en die ik de moeite waard vind. Zo hoop ik anderen te inspireren. Ik zeg altijd: met Davides ontdek je Nederland zoals jij het nog niet kent. Weg van de gebaande paden.

Verder houd ik erg van architectuur en met name van bouwstijlen van het begin van de 20e eeuw. Ik ben dan ook erg gelukkig dat ik tegenwoordig in een Amsterdamse school woon in de stijl van de Amsterdamse School.

Davides

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.