Introductie

Een persoonlijk werk van Hildo Krop: het graf van z'n moeder.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Het kind is de oogappel van de moeder
Type object Gedenkteken
Materiaal Muschelkalksteen
Huidige staat
Adres(sen) Meppelerweg 79, Algemene Begraafplaats
Postcode(s) 8331 CT
Plaats (provincie) Steenwijk (Overijssel)
Land Nederland
Opdrachtgever(s)
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Hildo Krop
Geplaatst in 1923
Huidige eigenaar
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Hildo Krop maakte de bekroning van het grafmonument van zijn moeder, Johanna Louise Cordes, geboren op 14 mei 1855, overleden op 28 oktober 1922. Hij gaf het kunstwerk de titel Het kind is de oogappel van de moeder. Hij hakte het ‘en taille directe’ (rechtstreeks uit de steen).

In 1938 is ook zijn vader in het graf te ruste gelegd.

Exterieur

Het sluimerende kinderkopje, dicht tegen het grote, beschutting biedende moederhoofd gedrukt, symboliseert de liefde die de kinderen Krop van hun moeder ondervonden. Aan de voorzijde in het midden staat de tekst: UW LIEFDE GEDENKEN WIJ.

Gebruikte bronnen

1. Wim Heij, De mens en kunstenaar Hildo Krop (2006).

Links

1. http://www.timswings.nl/hildokrop/werken-in-nederland/grafmonument/mo-4-monument-voor-het-graf-van-de-moeder-van-de-kunstenaar/

Professionele of persoonlijke band met dit object

Het kindje heeft een uitdrukking, typerend voor de beelden van Krop. De typografie vind ik erg mooi.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.