Introductie

Piet Kramer blijkt niet alleen bruggen ontworpen te hebben voor het Amsterdamse Bos, maar ook hekwerken.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Hekken Amsterdamse Bos
Type object Afscheiding
Materiaal Hout, Smeedijzer
Huidige staat
Adres(sen)
Postcode(s) 1182
Plaats (provincie) Amstelveen (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1938
Huidige eigenaar
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

De hekken zijn onderdeel van een groter project rondom de Bosbaan en. Het bouwdossier heeft dan ook als projectomschrijving 'Het maken van de bruggen 514, 516, 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523, 524, 526, 529, 530 en 531 en het maken van hekken nabij start roeibaan en nabij brug 527, alles in het noordelijk gedeelte van het amsterdamse bos, 1937 - 1967'.

Het gaat om een lang en een kort hek bij de start van de Bosbaan, en een bredere variant nabij Brug 527.

De hekken, ontwerpen in 1937, kwamen in 1938 gereed. Gezien de overeenkomsten met diverse bruggen in het bos, kunnen we er vanuit gaan dat ze ook door Piet Kramer zijn ontworpen. Ze zijn op enig moment vervangen door standaard (lees: saaie) metalen hekken.

Exterieur

De twee hekken bij de start van de Bosbaan hebben als omschrijving op de bouwtekeningen 'lang hek in rijwiel- en voetpad nabij de start roeibaan' en 'kort hek bij start roeibaan'. Het derde hek, het breedste, bevond zich ten noorden van brug 527 en had naast een voet- en een fietspad ook een rijweg. Alle hekken bevonden zich getuige de vorm op een verhoogde weg, waarbij het hekwerk naar benden liep, tot aan waterniveau.

De hekken zijn gerelateerd aan het hekwerk van Brug 512, Brug 513, Brug 514, en Brug 522. Ze hebben ook punten om klimmen te voorkomen. forse puntige scharnieren en vervaarlijk uitziende paalmutsen in twee varianten. Het lange hek bij de start van de Bosbaan heeft - getuige de archieffoto - wel een afwijkend kleurpatroon dan de brughekken. Ook heeft het als enige Andreaskruisen op de middenpaal.

Links

1. https://archief.amsterdam/inventarissen/file/2e1887aa8e9a9ee64e007344bb3c7acb

Professionele of persoonlijke band met dit object

Ik kwam bij toeval de eerste getoonde archieffoto tegen, maar ik kon het niet goed plaatsen. Na enig zoeken stuitte ik op dit trio hekken in het archief van Publieke Werken. Jammer dat ze weg zijn!

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.