Introductie

Evolutie in brievenbussen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Hangbrievenbus 'Holland'
Type object Gebruiksvoorwerp
Onderdeel van collectie Het Schip
Materiaal Gietijzer
Opdrachtgever(s) PTT
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1929
Huidige eigenaar

Achtergrond

Anton Kurvers (1889-1940) is sinds 1919 werkzaam bij de dienst Publieke Werken in Amsterdam. In 1926 ontwerpt Kurvers een girobus voor de Gemeentegiro, een ontwerp geheel in stijl met de Amsterdamse School. Hierna vraagt PTT hem om een brievenbus te ontwerpen. Fabrikant was Machinefabriek en ijzergieterij Holland, Bergen op Zoom, de brievenbus is in gebruik vanaf 1929 tot 1950.

Exterieur

De hangbrievenbus Holland van ontwerper Anton Kurvers is een voorbeeld van de stijlopvattingen van de jaren dertig van de twintigste eeuw waarin veel ontwerpers en architecten bouwen volgens de Amsterdamse School. Hij heeft de vorm van twee ineengestoken rechthoekige blokken. In de rechterzijde zit een horizontale brievengleuf, van binnen beschermd door beweegbare tanden en gedekt door een platte kap, die als rand langs de voorzijde doorloopt.

Links

1. http://www.iconenvandepost.nl/tnt/inc/php/utils/pdf-download.php?id=10
2. http://www.collectiontrade.nl/cms/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=18367&category_id=1457&option=com_virtuemart&Itemid=35

Professionele of persoonlijke band met dit voorwerp

Als je dat wilt zien zit hier toch een Amsterdams School tintje aan. Zeker als je deze vergelijkt met zijn blauwe hangende girobus. Het is sowieso interessant binnen het oeuvre van Kurvers' straatmeubilair.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor dit voorwerp.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.