Introductie

Een grafmonument uit 1923 voor zijn vader.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Grafmonument Jan Willem Sevenhuijsen, Haarlem
Type object Gedenkteken
Materiaal Zandsteen
Huidige staat
Adres(sen) Kleverlaan 7
Postcode(s) 2023 VE
Plaats (provincie) Haarlem (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Nabestaanden Jan Willem Sevenhuijsen
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) A.M.J. Sevenhuijsen
Geplaatst in 1923
Huidige eigenaar Begraafplaats Kleverlaan Haarlem
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Architect August Sevenhuijsen ontwierp dit grafmonument voor zijn vader. Nadat de grafrechten vervielen werd het graf geruimd. De steen bleek echter niet afgevoerd, maar ondergespit; bij graafwerkzaamheden stuitte men er bij toeval op. Pas toen onderkende men de grote kwaliteit van het ontwerp en werd tot herplaatsing op een prominente plek besloten. De overledene zelf heeft deze 'rehabilitatie' echter niet ondervonden; een knekelkuil werd zijn eindbestemming... Blijkens de opschriften aan de voet van de steen was Jan Willem Sevenhuijsen een principieel man die er een in die tijd gangbare opvattingen op nahield over geheelonthouding, esperantisme, e.d.

Exterieur

Het ontwerp toont een grote beheersing van het typografische ambacht. De belettering is typerend voor de Amsterdamse School.

Professionele of persoonlijke band met dit object

Het lijkt me een vrij zeldzaam voorbeeld van een grafmonument met een zó duidelijke signatuur van de Amsterdamse School. Ik vind de typografie buitengewoon mooi. Ik kwam het monument bij toeval tegen op mijn zoektocht op het internet naar informatie over architect August Sevenhuijsen. Opmerkelijk dat een architect zich met zoveel toewijding aan een grafische opdracht wijdde.

Ingezonden door: Rieks Witte

Rieks Witte Als klein jongetje bezocht ik de Heinzeschool in Amsterdam. Dat schooltje stond naast een blokje woningen van Piet Kramer. Het onderwijs daar was niet zo aan me besteed en ik ging naar een andere lagere school, in de Cornelis Dirkz,straat. Ook deze school stond in een omgeving die rijk is aan architectuur van de Amsterdamse School. Misschien is in die jonge jaren de kiem ontstaan voor mijn liefde voor die bijzondere vormentaal van deze beweging. Hoewel ik eigenlijk veel meer verwantschap voel met de "De Stijl"-stroming, ben ik mijn zwak voor die ietwat naïeve Amsterdamse School nooit kwijtgeraakt. Ik heb een groot respect voor het idelalisme van de voormannen van de A.S.. Ook de liefde en toewijding die spreekt uit het grote vakmanschap van de timmerlieden, metselaars en meubelmakers blijft mij aanspreken.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.