Specificaties

Officiële of officieuze naam Grafmonument Albert Hahn
Type object Gedenkteken
Materiaal Muschelkalksteen, Comblanchien
Huidige staat
Adres(sen) Nieuwe Ooster, Kruislaan 124 126
Postcode(s) 1097 GA
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) SDAP
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Hildo Krop
Geplaatst in 1919
Huidige eigenaar
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 526974

Achtergrond

Hildo Krop kreeg van de SDAP de opdracht een grafmonument te ontwerpen voor de in 1918 overleden, sociaal geëngageerde politieke tekenaar Albert Hahn.

Albert Pieter Hahn (Groningen, 17 maart 1877 – Watergraafsmeer, 3 augustus 1918) was een Nederlands politiek tekenaar en boekbandontwerper. Hij was een bevlogen socialist en bovendien antimilitaristisch. Hij was een politiek tekenaar over wie heel Nederland een mening had. Bestuurders ergerden zich wild aan zijn prenten, maar arbeiders en lezers van de socialistische krant Het Volk liepen met hem weg. Hij streed tegen onderdrukking en onrecht met de politieke prent als wapen.

Exterieur

Het is een sterk symbolisch getint werk: een hoog driehoekig voetstuk, waarop een arbeidersgezin – man, vrouw en kindje – op weg is naar een lichtende toekomst.

Op het monument staat de tekst :

DE ARBEIDERS AAN ALBERT HAHN / 17 MAART 1877 / 3 AUG 1918

Links

1. http://www.timswings.nl/hildokrop/werken-in-nederland/grafmonument/mo-3-grafmonument-albert-hahn/
2. https://www.monumenten.nl/monument/60095

Professionele of persoonlijke band met dit object

Tijdens een wandeling over de Nieuwe Ooster zag ik dit beeld wat ik door de vorm en de gezichten al vrij snel als een Hildo Krop-kunstwerk herkende.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.