Introductie

Graf.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Graf Lammers, Westerveld
Type object Gedenkteken
Materiaal Baksteen, Lood
Huidige staat
Adres(sen) Duin- en Kruidbergerweg
Postcode(s) 2071
Plaats (provincie) Driehuis (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Familie Lammers
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1918
Huidige eigenaar
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Na de Eerste Wereldoorlog waren materialen schaars en zeker natuursteen. Een graf van baksteen was het alternatief. Maar wel in een mooie stijl gemaakt. Navraag bij Westerveld leverde niet een naam van de architect op.

Exterieur

Kubistische vormgeving, maar kenmerkende baksteendetails. Ook de loodafdekkingen zijn karakteristiek.

Professionele of persoonlijke band met dit object

Eens had ik de droeve plicht een graf uit te zoeken. Een medewerker van de begraafplaats wees mij op dit graf onder het noemen van 'materiaalschaarste na de oorlog'. Pas onlangs realiseerde ik mij dat zij de Eerste Wereldoorlog bedoeld moest hebben en dat het hier om een mooi voorbeeld van een Amsterdamse Schoolgraf gaat.

Ingezonden door: Niko Koers

Niko Koers Geboren en getogen in Haarlem. Afgestudeerd in Delft TU/Bouwkunde/architectuur en volkshuisvesting. In die tijd was ik actief in het 'Kadijkencomité', om de aanvullende bouw en renovatie van 1000 woningen (waaronder het Entrepotdok) op het Kadijkseiland af te dwingen. Na mijn studie werkte ik tot 2012 als projectmanager bij de gemeente Amsterdam, mijn laatste functie was adjunct directeur van het Projectmanagement Bureau. De eerste projecten die ik leidde als projectleider voor het stadsvernieuwingsgebied De Pijp waren de renovaties van Amsterdamse School projecten als De Dageraad van Kramer & De Klerk (PL Takstraat, met de fameuze Joop van Stigt als renovatiearchitect) en de Diamantbuurt van Van Epen. De combinatie Haarlem (Van Loghem)-Delft (Bakema en Van Eijck)-Amsterdam hebben mij 'architectonisch' gevormd.
Sinds een aantal jaren ben ik actief betrokken bij Het Schip in de Initiatiefgroep Museum voor de Amsterdamse School, om de uitbreiding van het museum voor elkaar te boksen. Na mijn pensionering in 2012 ben ik actief geworden als essayist en uitgever. Deze combinatie maakte de vraag om hoofdredacteur van deze prachtige website voor mij onweerstaanbaar.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.