Introductie

Na het overlijden van Hildo Krop is het eerder door hemzelf gemaakte beeldhouwwerk 'De Eeuwige Vrouw' geplaatst op het graf van hem en zijn vrouw. Zij liggen begraven op Begraafplaats Zorgvlied (graf N-III-3 (1.4)).

Specificaties

Officiële of officieuze naam Graf Hildo Krop
Type object Gedenkteken
Materiaal Marmer, Frans Kalksteen
Huidige staat
Adres(sen) Begraafplaats Zorgvlied, Amsteldijk 273
Postcode(s) 1079
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s)
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Hildo Krop
Geplaatst in 1970
Huidige eigenaar
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

In 1956 kreeg Krop de titel stadsbeeldhouwer van Amsterdam voor het grote aantal beelden dat hij voor de stad Amsterdam had ontworpen en vervaardigd. Krop stierf op 20 augustus 1970 aan een hartaanval terwijl hij aan het werk was in zijn atelier aan de Plantage Muidergracht. Op het graf staat het beeld “De Eeuwige Vrouw” dat Krop maakte voor het Hollands Paviljoen op de tentoonstelling “Exposition des arts décoratifs et industriels modernes” in Parijs in 1925. Na afloop van de tentoonstelling werd het paviljoen afgebroken. De beelden werden aan de kunstenaar teruggegeven.

Exterieur

Op het graf staat het beeld “De Eeuwige Vrouw” dat Krop maakte voor het Hollands Paviljoen op de tentoonstelling “Exposition des arts décoratifs et industriels modernes” in Parijs in 1925. Na afloop van de tentoonstelling werd het paviljoen afgebroken. De beelden werden aan de kunstenaar teruggegeven. Na zijn overlijden is De Eeuwige Vrouw geplaatst op het graf van Krop en zijn vrouw op Begraafplaats Zorgvlied (graf N-III-3 (1.4)).

Gebruikte bronnen

1. Marcel Bergen en Irma Clement, Wandelen over Zorgvlied (Klapwijk & Keijsers Uitgevers 2012).

Links

1. http://www.timswings.nl/hildokrop/werken-in-nederland/beelden/b-47-hollands-paviljoen-tentoonstelling-arts-decoratifs-et-industriels-modernes-parijs/

Professionele of persoonlijke band met dit object

Af en toe mag ik graag over de prachtige, monumentale begraafplaats Zorgvlied wandelen. Zo maar op de bonnefooi of met het mooie boek "wandelen over Zorgvlied" als leidraad. In dat boek las ik dat ook Hildo Krop hier ligt begraven.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.