Introductie

Deze bijzondere gevelstenen van Hildo Krop met de tekst 'DOE HET ZELF' verwijzen naar het telefoneren met een kiesschijf in plaats van met de tussenkomst van een telefoniste, een heel moderne uitvinding in 1923.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Gevelstenen DOE HET ZELF
Type object Ornament
Materiaal Graniet
Huidige staat
Adres(sen) Wingerdweg 38 40
Postcode(s) 1031 CA
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Hildo Krop
Geplaatst in 1923
Huidige eigenaar
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

DOE HET ZELF staat er op de wat laaggeplaatste en daardoor snel over het hoofd geziene gevelstenen. Een op het eerste gezicht wat curieuze boodschap, maar een die perfect de functie blijkt weer te geven van het gebouw waaraan ze zijn bevestigd. Want in 1924 werd aan de Wingerdweg op de hoek met de Varenweg in Amsterdam-Noord, (de imposante Resedaschool zou er niet veel later pal naast gebouwd worden), deze Ondercentrale der gemeente-telefoon gebouwd.

Hildo Krop vervaardigde de zes gevelstenen voor dit gebouw van van de hand van Albert Boeken, die even symbolisch als helder zijn. De buitenste stenen stellen figuren voor die met elkaar telefoneren, die geluidsgolven lopen over de stenen ertussen boven de letters langs. In die tijd was telefoneren zonder tussenkomst van een telefoniste namelijk nog een nieuwigheid. Met deze ondercentrale was lokaal automatisch verbinding leggen met behulp van – jawel – een kiesschijf mogelijk, vandaar de gebeeldhouwde oproep. In maart 1922 waren de eerste gebruikers in Amsterdam in staat automatisch te telefoneren, in oktober 1928 kon de gehele stad (lees: 28.000 aansluitingen) dat.

Exterieur

Zes gevelstenen met typisch Amsterdamse School font. De letters, die iets uit de stenen springen, worden geaccentueerd doordat de leegtes wit geschilderd zijn. Met enkele krachtige lijnen weet Krop hier een heldere boodschap te verbeelden.

Gebruikte bronnen

1. Loek Vlerken, Wim Heij, Hildo Krop. Stadsbeeldhouwer van Amsterdam (Instituut Collectie, 2013).

Links

1. http://www.timswings.nl/hildokrop/werken-in-nederland/beelden/b-41-telefooncentrale-ten-noorden-van-het-ij-amsterdam/
2. http://adambeeldenva1900.blogspot.nl/2013/01/hildo-krop-doe-het-zelf.html
3. https://velehanden.nl/berichten/mededelingen/bekijk/project/amsterdam_tagging/id/27676/page/2

Professionele of persoonlijke band met dit object

Bladerend door het boekje van Krop vielen deze gevelstenen direct op door z’n eenvoud en typografie.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.