Introductie

Chocoladefabriek Van Houten heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Weesp. Veel restanten hiervan zijn inmiddels verdwenen; dit standbeeld is er gelukkig nog.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Gedenkteken Van Houten
Type object Gedenkteken
Materiaal Beiers graniet met brons
Huidige staat
Adres(sen) Hugo de Grootlaan 30
Postcode(s) 1381 DE
Plaats (provincie) Weesp
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Internationaal personeel van Van Houten
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Toon Dupuis
Geplaatst in 1928
Huidige eigenaar Gemeente Weesp
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer G0670-01

Achtergrond

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de firma Van Houten is dit kunstwerk geschonken aan de directie door het internationaal personeel. Van Houten had in diverse landen vestigingen. Het gedenkteken werd geplaatst bij de ingang van het hoofdkantoor. Van Houten is heel belangrijk geweest voor de economische en sociale ontwikkeling van Weesp.

Exterieur

Momenteel staat het monument in de tuin van verzorgingshuis 'Oversingel' in het voormalige park 'Zeerust.' Het front is gericht naar de C.J. van Houtenlaan. De robuuste vorm van het kunstwerk in Beiers graniet, in haut-reliëf bewerkt, doet voor mij Amsterdamse Schools aan. In het graniet is in een cirkel het westelijk halfrond uitgebeeld. Daarvoor in brons een in nederige houding zittende negroïde vrouw die een cacaoboon vanuit een mand aanbiedt aan een staande vrouw die misschien wel de wereldhandel voorstelt. Zij heeft in haar linker hand de staf van Mercurius. Boven deze voorstelling een in graniet uitgehouwen adelaar, het symbool van Van Houten. In het midden onderaan de zuil is het portret van Coenraad Johannes van Houten, de grondlegger van de firma Van Houten, in brons bevestigd.

Gebruikte bronnen

1. Peter van Dam, Opkomst en ondergang van een wereldmerk Cacao- en chocoladefabriek C.J. van Houten (Lecturis Publishing 2012).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Exterieur_GEDENKTEKEN_C._VAN_HOUTEN_(TOON_DUPUIS,_CIRCA_1928)_OVERZICHT_-_Weesp_-_20372902_-_RCE.jpg#/media/File:Exterieur_GEDENKTEKEN_C._VAN_HOUTEN_(TOON_DUPUIS,_CIRCA_1928)_OVERZICHT_-_Weesp_-_20372902_-_RCE.jpg

Professionele of persoonlijke band met dit object

Weesp heeft een speciaal plekje in mijn hart. Als kind heb ik hier heel vaak bij mijn grootouders gelogeerd. Zij leerden mij, en-passant, dat er maar één chocolademerk was en dat was Van Houten. Mijn chocolademelk werd altijd met Van Houten cacao gemaakt. Mijn Opa toverde meerdere malen voor ons Van Houten repen uit een hoge hoed. Op een dag had hij een boompje in de tuin gezet met daarin allemaal Van Houtenrepen. Die waren er spontaan aan gegroeid. Mijn overgrootvader en twee van mijn tantes werkten ooit bij Van Houten.

Ingezonden door: Corrie Groen- Pickhard

Corrie Groen- Pickhard

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.