Introductie

In Den Helder staat deze herbouwde gedenkbank, waar een mooi verhaal bij hoort...

Specificaties

Officiële of officieuze naam Gedenkbank van De Jongh, Den Helder
Type object Zitmeubel
Materiaal Baksteen, muschelkalksteen
Huidige staat
Adres(sen) Willemsoord 34
Postcode(s) 1781 AS
Plaats (provincie) Den Helder (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Koninklijke Nederlandse Vereniging ‘Onze Vloot’
Betrokken architect(en) H.A.J. Baanders, Jan Baanders sr.
Betrokken kunstenaar(s) A. Krijnen
Geplaatst in 1919
Huidige eigenaar Marinemuseum
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Op 4 oktober 1917 vetrok torpedoboot Hr. Ms. Pangrango in stormachtig weer voor een kruistocht uit de haven van Den Helder. Tijdens de oversteek tussen Westgat en Schulpengat viel matroos Bartholomeus Bleije overboord. Toegevoegd officier Johan August De Jongh (1891-1917) bedacht zich geen moment en sprong in de woeste zee. Hij slaagde er nog net in de drenkeling aan boord te duwen, maar verdronk zelf door uitputting.

Op 20 oktober werd De Jongh met militaire eer in Amersfoort begraven. Ter zijner nagedachtenis schonk de Koninklijke Nederlandse Vereniging ‘Onze Vloot’ de Marine een gedenkbank. Het kwam, naar wens van de weduwe van De Jongh, voor de tuin van het Paleis bij de buitenhaven te staan.

Vanwege de dijkverzwaring werd in de 70’er jaren de bank afgebroken en de gedenktekst en symbolen werden ingemetseld in een strakke eenvoudige bank bij het Marinemuseum waar het eigenlijk geen recht deed aan de geschiedenis en langzaam in de vergetelheid dreigde te geraken.

Gonnie Buurmeester, inwoonster van Den Helder, was het maar een doorn in het oog dat de bank zo stond te verpauperen en is naar de directeur van het marinemuseum gestapt met verzoek hier iets aan te doen. De directeur was het met haar eens en is op zoek gegaan naar de originele bouwtekeningen en die bleken nog aanwezig te zijn bij het Amsterdams stadsarchief.

De bank werd in 2013 herbouwd op het grote gedenkplein bij het Marinemuseum en op 6 juni van dat jaar onthuld in aanwezigheid van de kleinzonen van redder en de geredde.

Exterieur

Halfronde bank met een ombouw van rode baksteen en een rand van lichte muschelkalksteen. In de bakstenen zijn een aantal patronen aangebracht.

Aan de binnenzijde van de bank boven de zitting staat in de kalksteen, in een fraaie typografie, de inscriptie: "Gedenkt den luitenant ter zee Johan August de Jongh, die, om één zijner manschappen van een wissen dood te redden, den 4en october 1917 in het Westgat te water sprong en na diens redding zelf door uitputting verdronk". Aan de rechterkant het logo van de Vereniging Onze Vloot en aan de linkerkant een gekroond onklaar anker.

Links

1. http://www.dengrootenoorlog.nl/NL/nederland%20in%20beeld6.htm
2. http://www.eerstewereldoorlog.nu/agenda/gedenkbank/
3. http://www.marinemuseum.nl/in-het-museum/het-museumterrein/
4. http://www.ontdekdenhelder.com/tag/marine/page/9/
5. http://www.maritiemdigitaal.nl/index.cfm?event=search.getdetail&id=103024079
6. http://marineschepen.nl/nieuws/onthullingen-marinemuseum.html

Professionele of persoonlijke band met dit object

Tijdens een wandeling door Den Helder kwam ik op het terrein van het Marinemuseum deze bank tegen. Mijn aandacht werd meteen getrokken door de mooie typografie van de inscriptie die duidelijk kenmerken van de Amsterdamse School heeft. Maar ik raakte wat in verwarring door de bank zelf, hij oogt nog zo nieuw !

Thuis gekomen ben ik op internet gaan zoeken naar informatie en kwam ik op de bovenstaande geschiedenis.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.