Introductie

Met een plantsoen voor de deur en de beeldhouwwerken van Frits Sieger was dit complex bejaardenwoningen van alle voorzieningen voorzien.

Specificaties

Officiële of officieuze naam De Eendracht, Kometensingel
Type object Kunstwerk
Materiaal natuursteen
Huidige staat
Adres(sen) Kometensingel 463
Postcode(s) 1033 BM
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s)
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Frits Sieger
Geplaatst in 1939
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

In 1937 zijn aan de Kometensingel in Tuindorp-Oostzaan een serie bejaardenwoningen gebouwd. Alle kamers van de kleine huizen liggen op de begane grond. Beeldhouwer Frits Sieger heeft ter plekke (in situ of taille directe) de twee beelden gehakt die het plantsoen tussen de huizen flankeren.

Volgens het stadsarchief van de gemeente Amsterdam heet het tweetal ‘De Eendracht’, elders wordt de naam ‘Gemeenschapszin’ genoemd.

Exterieur

De jonge vrouw heeft bijtjes en bloemetjes meegekregen, de man een duif en (op een oude foto te zien) golven of korenschoofjes aan zijn voeten.

Links

1. http://www.buitenbeeldinbeeld.nl/Amsterdam_N/Eendracht.htm

Professionele of persoonlijke band met dit object

Ik ben de beelden tegengekomen tijdens een wandeling door Tuindorp Oostzaan.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.