Introductie

Beeld van Hildo Krop bij de ingang van het Apollohuis.

Specificaties

Officiële of officieuze naam De Beschermer en handhaver van de Sociale Wetgeving
Type object Kunstwerk
Materiaal Brons
Huidige staat
Adres(sen) Apollolaan 15HS
Postcode(s) 1077 AB
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s)
Betrokken architect(en)
Betrokken kunstenaar(s) Hildo Krop
Geplaatst in 1940
Huidige eigenaar
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

In 1940 kregen de beeldhouwers Hildo Krop en Frits van Hall de opdracht om elk een beeld te maken voor het monumentale pand van de voormalige Rijksverzekeringsbank. Het beeld van Van Hall is er nooit gekomen. Krop maakte ‘De Beschermer en handhaver van de Sociale Wetgeving’. Van Hall zou een vrouwenfiguur ‘De Beschermster van de Sociale Zorg en Gerechtigheid’ maken. Van Hall had het gipsmodel van het vrouwenfiguur gereed toen de oorlog uitbrak. Vanwege het oorlogsgeweld werd besloten het model in veiligheid te brengen. Het werd opgeslagen in de kelder van de bank. Daar liep het onherstelbare schade op door de hoge waterstand en door vorst. Omdat Van Hall tijdens de oorlog was omgekomen werd in 1951 besloten Han Wezelaar de opdracht te geven een nieuw beeld met hetzelfde thema te maken.

‘De beschermer en handhaver van de Sociale Wetgeving’, het beeld van Krop, was wel al eerder voor het publiek te zien. In 1941 werd het tijdelijk tentoongesteld in het Stedelijk Museum. Samen met het beeld van Wezelaar werd Krop’s beeld in 1954 op zijn huidige lokatie, in de pijlernis van de Rijksverzekeringsbank op de hoek van de Stadionweg en de Apollolaan, onthuld.

Exterieur

Het beeld "De Beschermer en handhaver van de Sociale Wetgeving" is gemaakt van brons en 365 cm hoog. Een allegorisch mannenfiguur heeft een zwaard in zijn rechterhand en een vrouw op zijn linkerhand.

Links

1. http://www.timswings.nl/hildokrop/werken-in-nederland/beelden/b-110-rijks-verzekerings-bank-amsterdam/

Professionele of persoonlijke band met dit object

14 jaar na vervaardiging is het beeld dan toch op de geplande locatie terecht gekomen!

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.