Introductie

De brug die Heemstede met Haarlem verbindt.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Crayenesterbrug, Heemstede
Type object Brug
Materiaal Baksteen, Smeedijzer, Graniet
Huidige staat
Adres(sen) Pieter de Hooghstraat
Postcode(s) 2102 BZ
Plaats (provincie) Heemstede (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Dienst Publieke Werken Heemstede
Betrokken architect(en) Dienst Publieke Werken Heemstede
Betrokken kunstenaar(s) Mari Andriessen
Geplaatst in 1931
Huidige eigenaar Gemeente Heemstede
Soort monument Provinciaal monument
Monumentnummer

Achtergrond

De gemeentelijke dienst Publieke Werken van Heemstede bouwde rond 1930 in zakelijk-expressionistische stijl verschillende betonnen liggerbruggen, waarbij voor de decoraties werd samengewerkt met bekende beeldhouwers.

De Crayenesterbrug is in 1931 gebouwd in samenwerking met (waarschijnlijk) Mari Andriessen. De brug verbindt de Pieter de Hooghstraat in Heemstede met de Willen de Zwijgerlaan in Haarlem, over de Crayenestervaart. Sinds 1927 vormt de noordoever van deze sloot de grens tussen Heemstede en Haarlem.

Exterieur

De Crayenesterbrug is een vaste liggerbrug. Het brugdek is geconstrueerd met behulp van stalen I-profielen, stampbeton, gewapend beton, afgedekt met asfalt voor het wegdek en met stoeptegels op een laag zand voor de trottoirs ter weerszijden daarvan.

De landhoofden, die ten opzichte van de taluds van de vaart naar voren springen, hebben een fundering van beton en zijn opgetrokken uit geelrode baksteen, aan de zuidzijde in kettingverband, aan de noordzijde in siermetselwerk. De hoeken, die zijn afgerond en – met uitzondering van de zuidwesthoek – met granieten blokken bekleed, worden ter hoogte van het brugdek bekroond door granieten pylonen met decoratieve motieven, zoals vogels en een golvende lijst aan de bovenzijde, die waterfauna en het stromen van water tot expressie brengen. Langs de zijkanten van de brug worden deze pylonen met elkaar verbonden door een granieten lijst, waarop een smeedijzeren hek is aangebracht met detaillering in de stijl van de Amsterdamse School.

Aan de zuidwestzijde is het zuidelijk landhoofd in westelijke richting uitgebreid ten behoeve van een terras op ovale plattegrond, aan de noordzijde afgesloten door een bakstenen borstwering met granieten lijst waarop een smeedijzeren hek is aangebracht, aan de zuidoostzijde door vier granieten pylonen. Tussen de twee middelste pylonen, waarvan de meest noordelijke het jaartal 1931 draagt, is een bakstenen muur gemetseld, afgedekt door een granieten lijst met daarin uitgespaard de naam: CRAYENESTERBRUG. De terraszijde van deze muur is met rood geglazuurde tegels bekleed en voorzien van een bank, vanwaar men uitzicht heeft over de Crayenestervaart.

Links

1. http://www.hv-hb.nl/topic-206/
2. http://onh.nl//nl-NL/verhaal/2688/de-crayenesterbrug-in-heemstede

Professionele of persoonlijke band met dit object

Tijdens een scooterritje door Heemstede een paar maanden terug, kwam ik o.a. deze brug tegen, waar ik direct kenmerken van de Amsterdamse School in herkende. Thuisgekomen op zoek gegaan naar informatie en tot mijn verrassing geconstateerd dat er diverse objecten in Heemstede zijn die in deze bouwstijl zijn ontworpen, waaronder enkele bruggen. Doorgaans zijn ze niet groot, maar toch opvallend in hun omgeving door het beeldhouwwerk en typografie.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.