Introductie

Een monument waarin twee voor Nijmegen belangrijke personen samenkomen: fotograaf en fotohandelaar C.A.P. Ivens (de oprichter van de fotowinkelketen CAPI) en architect Charles Estourgie.

Specificaties

Officiële of officieuze naam C.A.P. Ivens Bank, Nijmegen
Type object Straatmeubel
Materiaal Baksteen
Huidige staat
Adres(sen) Hunnerpark
Postcode(s) 6511
Plaats (provincie) Nijmegen (Gelderland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s)
Betrokken architect(en) Charles Estourgie
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1936
Huidige eigenaar Gemeente Nijmegen
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

De gemetselde zitbank naar het ontwerp van architect Charles Estourgie is in 1936 onthuld ter ere van de Nijmeegse fotograaf C.A.P. Ivens. Ivens had op de hoek van de Lange Brouwerstraat en de Priemstraat een winkel in fotografieartikelen. Al vanaf 1905 ijverde hij voor de bouw van een verkeersbrug over de Waal.

Exterieur

De gebogen rugleuning met het opschrift “C.A.P. Ivens” loopt aan weerszijden uit in een cilindervorm met de jaartallen 1905 en 1936. 1905 verwijst hier naar het jaar waarin de 'Burgerijcommissie voor de Waaloverbrugging' werd opgericht en 1936 naar het jaar van voltooiing van de brug. In de stenen rugleuning is een gestileerd stadswapen in natuursteen uitgehouwen.In de voorste plank van de zitting is de tekst ‘Hulde aan den onvermoeide strijder voor de Waaloverbrugging’ aangebracht. De bank is gesitueerd aan de rand van het Hunnerpark en biedt uitzicht op de in 1936 voltooide verkeersbrug. De jaartallen en de tekst “C.A.P. IVENS BANK” zijn in een fraaie AS-typografie aangebracht. Het houten zitgedeelte is duidelijk later vervangen, wellicht straalt het opschrift op dat zitgedeelte daarom ook wat minder overtuigend AS uit.

Gebruikte bronnen

1. Leon van Meijel en Tijs Tummers, Nijmegen, Architectuur en stedenbouw 1850-1940 (Waanders Uitgevers, Zwolle, 2006),

Links

1. http://www.nijmegen.nl/kos/kunstwerk.aspx?id=73
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/C.A.P._Ivensbank
3. http://rijksmonumenten.nl/monument/523058/ivensbank/nijmegen/

Professionele of persoonlijke band met dit object

Tijdens eerdere bezoeken aan het Hunnerpark is de bank mij niet opgevallen. En dat komt dan vooral omdat hij met zijn rug naar het Hunnerpark staat gekeerd. Een logische keuze gezien de reden waarom de bank geplaatst is.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.