terug naar de zoekresultaten

Introductie

Een houten brugwachtershuisje!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brugwachtershuisje, Hoge der A (t.o. nr. 2), Groningen
Type object Brugwachtershuisje
Materiaal Hout
Huidige staat
Adres(sen) Hoge der A
Postcode(s) 9712 AC
Plaats (provincie) Groningen (Groningen)
Land Nederland
Opdrachtgever(s)
Betrokken architect(en) Siebe Jan Bouma
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1925
Huidige eigenaar
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Het brugwachtershuisje, dat ten noordoosten van de brug aan de Hoge der A staat, werd gebouwd rond 1925. Het is ontworpen door S.J. Bouma (1899-1959), die van 1924 tot 1942 gemeentearchitect van Groningen was.

Het brugwachtershuisje is aangewezen als gemeentelijk monument "vanwege zijn betekenis voor de geschiedenis van de infrastructuur van Groningen", evenals de identieke brugwachtershuisjes bij de Bontebrug, de Oliemuldersbrug en halverwege de oostzijde van de Turfsingel.

Exterieur

Het is een gebouwtje met afgeschuinde hoeken en een gepotdekselde borstwering, dat op een vierkante betonnen voet staat. De deur bevindt zich aan de straatzijde, in de andere drie zijden zijn vensters met een twaalfruits-roedenverdeling aangebracht. De daklijst is achtkantig en voorzien van een loden golfrandje. Het huisje wordt gedekt door een plat dak.

Recente ontwikkelingen

In 2000 besloot de gemeente Groningen om het brugwachtershuisje, dat toen al geruime tijd niet meer als zodanig dienst deed, te renoveren en te verbouwen tot sanitairgebouwtje ten behoeve van de pleziervaart. Daartoe werden de vensters voorzien van matglas en zijn in het huisje een toilet en een douche geplaatst.

Gebruikte bronnen

1. Berend Raangs en Joris van Haaften, Jaarverslag restauraties in 2001. (Hierin - item 10, blz. 66 - staat een verwijzing naar originele tekeningen vermeld, terwijl andere bronnen (abusievelijk, blijkbaar) twijfelen aan het auteurschap van Bouma.)

Links

1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Brugwachtershuisje_(Abrug,_Groningen)
2. http://www.stichtingmenm.nl/images/hervondenstad/pdf/HS_2002/HS_2002-03.pdf

Professionele of persoonlijke band met dit object

Een leuk, eenvoudig, doch karakteristiek gebouwtje.

Ingezonden door: Ron Conijn

Ron Conijn Opgeleid als bouwkundige, en als zoon van een timmerman, altijd een zwak gehad voor architectuur.
Mijn passie voor architectuur begon met de Catalaanse Art Nouveau-variant, Modernismo, maar breidde zich al snel uit naar de vele andere internationale varianten. Het is een fantastische liefhebberij, en eigenlijk stiekem een reden voor mijn vrouw en mij om veel op stap te gaan.
Nu wij kinderen in Amsterdam hebben wonen, brengen we daar wat meer tijd door, verdiepten ons ook maar eens in de Amsterdamse School, en ja hoor........nog een passie was geboren.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.