Introductie

In totaal vier bruggetjes ontwierp Piet Kramer voor Park Meerwijk, waarvan er drie identiek waren.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Bruggetjes Park Meerwijk, Bergen
Type object Brug
Materiaal Baksteen, Hout
Huidige staat
Adres(sen) Meerweg 1 en 3
Postcode(s) 1861 MC
Plaats (provincie) Bergen (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Tegelfabrikant Heystee
Betrokken architect(en) Piet Kramer
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1918
Huidige eigenaar Meerdere particuliere eigenaren
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 41202 en 41203

Achtergrond

Als onderdeel van het project Park Meerwijk ontwierp Piet Kramer drie geschakelde woningen en een klein vrijstaand landhuisje. De drie geschakelde woningen, Tamalone, Mevena en Rogier, lagen op ruime afstand van de openbare weg af. Als ontsluiting kreeg iedere woning een eigen bruggetje. Ook ontwierp Kramer een bruggetje over het beekje heen wat door het park stroomt. Dit bruggetje bevond zich op dezelfde kavel waar Tamalone en Tyltyl op gelegen waren.

Exterieur

De drie bruggen waren identiek en het hekwerk en detaillering waren tamelijk exotisch weergegeven. Het metselwerk, waarvan de hoeken van de borstweringen golvend waren, loopt door tot aan het water, met een puntige driehoekige uitsparing voor de doorstroming. De voegen liggen zo diep dat het lijkt alsof er helemaal niet gevoegd is. Aan de borstwering waren beugels in de vorm van Turkse muiltjes bevestigd om plantenbakken aan te hangen. Het symmetrisch gevormde houten hek was vrijwel geheel gesloten; aan de onderzijde waren vakken aangebracht met kleine openingen en aan de bovenzijde een hoge en spits toelopende beëindiging.

Recente ontwikkelingen

Slechts 3 jaar na oplevering, in september 1922, sloeg het noodlot toe en zijn alle drie de woningen door een brand verwoest. Het landhuisje Tyltyl is door de brand gespaard en bewaard gebleven. De bruggetjes bij Meerweg 1 en 3 bestaan nog, maar het hekwerk en detaillering zijn verdwenen. Bij recente nieuwbouw van een villa op nummer 3 is ook het bruggetje gerestaureerd. Over het lot van het kleine bruggetje over het beekje is in de boeken niks terug te vinden; vermoedelijk bestaat het niet meer. Het komt in ieder geval, in tegenstelling tot de bruggetjes aan de Meerweg 1 en 3 en het bruggetje van Margaret Kropholler elders in het park, niet in het monumentenregister voor.

Van een van de hekjes werd op basis van een oude foto een reconstructietekening gemaakt. Volgens het boek van Eline van Leeuwen over Park Meerwijk zou een kopie gemaakt zijn voor Villa Boschkant, maar ter plekke heb ik hem niet kunnen vinden. Bij De Hut (voorheen Tyltyl), is wel een hekdeur aanwezig die veel doet denken aan het model op Kramers bruggetjes.

Gebruikte bronnen

1. Eline van Leeuwen, Park Meerwijk, villapark te Bergen manifest van de Amsterdamse School (Uitgeverij SUN, 2005).

Links

1. https://www.monumenten.nl/monument/41202
2. https://www.monumenten.nl/monument/41203
3. http://www.dbnl.org/tekst/meij090hekk01_01/meij090hekk01_01_0110.php

Professionele of persoonlijke band met dit object

Door het ontbreken van het oorspronkelijke hek en de detaillering hebben de bruggetjes niet meer de grootse uitstraling als een eeuw terug. Maar gelukkig zijn er nog twee bewaard gebleven en als rijksmonument aangewezen.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.