Introductie

Een op het eerste gezicht vrij eenvoudig vormgegeven brug, maar de details in het smeedijzer zijn onmiskenbaar van Kramers hand.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 92, Blauwezandbrug
Type object Brug
Materiaal Gietijzer
Huidige staat
Adres(sen) Waddendijk 1
Postcode(s) 1025
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1939 - 1941
Huidige eigenaar
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Deze vaste brug in Amsterdam Noord ligt in de Waddendijk en overbrugt de ringsloot van de Buikslootmeer of Buikslotermeer, die ter plaatse uitmondt in het Grote Die achter het Meerpad en de Nieuwendammerdijk. Tuindorp Buiksloot is een kleine wijk die grenst aan het Vliegenbos en ligt tussen Waddendijk, Meerpad, Nieuwendammerdijk en Leeuwarderweg. Vroeger werd de wijk het Blauwe Zand genoemd vanwege de blauwachtige kleur van de opgespoten grond, waarop dit dorp werd gebouwd. Vandaar dat deze brug ook wel de Blauwezandbrug wordt genoemd, een naam die overigens niet op of aan de brug te vinden is. Het ontwerp dateert van 1939, de uitvoering is gedaan in 1940 en 1941. Tekeningen bevinden zich in het Nieuwe Instituut.

Exterieur

De brug ligt op de grens van het tuindorp Buiksloot. De dijk zal ten tijde van de aanleg niet bebouwd zijn geweest. De wijken die aan de andere kant van het water in de polder zijn gebouwd (met onder meer het Buikslotermeerplein en het gelijknamige winkelcentrum) ontstonden namelijk pas in de jaren 70. Bijzonder is dat er vanaf het lager gelegen Meerpad een trap omhoog leidt, de brug op, zodat deze ook vanaf de zijkant toegankelijk is. De brugleuningen zijn door Kramer stoer en tamelijk eenvoudig vormgegeven maar hebben opmerkelijke details van onder meer krullen die in elkaar grijpen en wormen of kleine slangen die aan de zijkanten omhoog kruipen.

Gebruikte bronnen

1. Wim de Boer en Peter Evers, Amsterdamse bruggen, 1910-1950 (Amsterdam, 1983).
2. Sebas Baggelaar en Pim van Schaik, Piet Kramer. Bruggenbouwer van de Amsterdamse School (Amsterdam, 2016).

Links

1. http://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/projecten/detail/a8baad63-fcb8-5b14-9b86-006b728d0360
2. http://www.bruggenvanamsterdam.nl/waddendijk.htm

Professionele of persoonlijke band met dit object

Ik zat vlakbij op de middelbare school en ken deze brug al sinds jaar en dag. Pas onlangs nam ik de moeite om de mooie details in mij op te nemen.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.