Introductie

De Ina Boudier-Bakkerbrug is een van de zes bruggen die Kramer voor Slotermeer ontwierp.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 609, Amsterdam, Ina Boudier-Bakkerbrug
Type object Brug
Materiaal Baksteen, Beton, Graniet, Smeedijzer
Huidige staat
Adres(sen) Burgemeester Fockstraat - Burgemeester van Tienhovengracht
Postcode(s) 1063
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1954
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

De westelijke tuinstad Slotermeer is de eerste gerealiseerde uitbreiding van het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) van Cornelis van Eesteren. Hoewel het AUP uit 1934/1935 stamt, werd vanwege de Tweede Wereldoorlog pas in 1951 begonnen met bouwen. In oktober 1952 werd Slotermeer geopend door toenmalig Koningin Juliana. Piet Kramer ontwierp tussen 1949 en 1950, in aanloop naar de aanleg, zes bruggen voor de wijk. Zij kregen de nummers 600, 601, 602, 604, 605 en 609 en werden opgeleverd tussen 1951 en 1954, een aantal jaren voor de omliggende flats.

Exterieur

Brug 609 is een vaste plaatbrug van gele bakstenen. Of de brug oorspronkelijk ook in deze kleur is uitgevoerd, valt te betwijfelen. De andere Kramer-bruggen in Nieuw-West zijn van een roodbruine baksteen. De brug is aan de zuidzijde voorzien van balkons met daarop een houten zitbank. Aan dezelfde zijde lopen de brugeinden trapsgewijs af, eindigend in twee sokkels. De sokkels bestaan deels uit baksteen en deels uit graniet. Boven op de sokkels liggen betonnen balkjes, die een kleine versie lijken te zijn van de betonnen pergola’s bij de ook door Kramer ontworpen brug 604 (Bananenbrug).

Op de brugeinden aan de noordzijde van de brug is in graniet het woord “anno” resp. “1953” gehouwen. Het hekwerk van de brug is in zulk mooi smeedijzer uitgevoerd, dat het niks onder doet voor de bruggen uit de eerdere jaren in het centrum van de stad.

Recente ontwikkelingen

DDe gemeente Amsterdam vroeg in 2016 aan de Amsterdamse bevolking om mogelijke namen voor naamloze bruggen. Een voorstel deze brug te vernoemen naar schrijfster Ina Boudier-Bakker werd in november 2017 goedgekeurd.

Gebruikte bronnen

1. Sebas Baggelaar en Pim van Schaik, Piet Kramer, Bruggenbouwer van de Amsterdamse School, (cultuurhistorische uitgeverij Stokerkade, 2016).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ina_Boudier-Bakkerbrug
2. http://www.geheugenvanwest.nl/22047/nl/de-bananenbrug
3. http://www.bruggenvanamsterdam.nl/burgemeester_fockstraat.htm

Professionele of persoonlijke band met dit object

Opgegroeid in de westelijke tuinsteden, ben ik ontelbare keren over deze brug gereden en gelopen. Dat het een mooie brug is, zag ik ook in die tijd al. Maar dat er zoveel mooie elementen op te zien zijn, ontdekte ik pas toen ik me er bewust van was dat Piet Kramer ook nog 6 bruggen in Nieuw West heeft ontworpen.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.