Introductie

Brug 605 in Slotermeer is één van de laatste bruggen die Piet Kramer ontwierp. Het is een soberder ontwerp dan de naastgelegen 'bananenbrug'.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 605, Amsterdam
Type object Brug
Materiaal Baksteen, Smeedijzer, Beton, Graniet
Huidige staat
Adres(sen) Burgemeester Roëllstraat - Burgemeester van de Pollstraat
Postcode(s) 1064 AN
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1954
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

De westelijke tuinstad Slotermeer is de eerste gerealiseerde uitbreiding van het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) van Cornelis van Eesteren. Hoewel het AUP uit 1934/1935 stamt, werd vanwege de Tweede Wereldoorlog pas in 1951 begonnen met bouwen. In oktober 1952 werd Slotermeer geopend door toenmalig Koningin Juliana. Kramer ontwierp tussen 1949 en 1950, in aanloop naar de aanleg, zes bruggen voor de wijk. Zij kregen de nummers 600, 601, 602, 604, 605 en 609 en werden opgeleverd tussen 1951 en 1954, een aantal jaren voor de omliggende flats.

Exterieur

Brug 605 is een viaduct wat het verkeer van de Burgemeester Van der Pollstraat onder dat van de Burgemeester Roëllstraat doorleidt. Het viaduct sluit nagenoeg aan op de “Bananenbrug” (nummer 604). In uiterlijk verschillen deze twee echter nogal van elkaar.

Waar brug 604 voorzien is van bankjes, kunstwerken en een urinoir, heeft het viaduct veel minder aankleding. Ook deze brug is soberder uitgevoerd dan Kramer hem in eerste instantie ontworpen had. Kramers bruggen in Slotermeer kregen hun beeldhouwwerk vaak pas vele jaren later. Wel werden massieve granieten blokken geplaatst op de plek waar Kramer beeldhouwwerk had gedacht, maar door geldgebrek is het bewerken ervan achterwege gebleven.

Halverwege de jaren tachtig vatte de gemeente het plan op om de traditie van de beeldhouwkunst aan Amsterdamse bruggen nieuw leven in te blazen. Rob Schreefel kreeg een opdracht voor het vervaardigen van beeldhouwwerken voor de twee bruggen in de Burgemeester Roëllstraat. Schreefel heeft de blokken graniet op de brughoofden tot conische en prismatische vormen geslepen.De ijzeren hekwerken zijn in mooie, sierlijke vormen gesmeed. Vanaf het viaduct gaat er aan vier zijden een grotendeels in natuursteen uitgevoerde trap richting de Burgemeester Van der Pollstraat. In de Burgemeester van der Pollstraat is de scheiding tussen de weg en het trottoir op zijn minst opvallend te noemen. Over een afstand van tientallen meters staan een bakstenen muurtje, voorzien van een smeedijzeren hek.

Gebruikte bronnen

1. Sebas Baggelaar en Pim van Schaik, Piet Kramer, Bruggenbouwer van de Amsterdamse School (cultuurhistorische uitgeverij Stokerkade, 2016).

Links

1. http://www.bruggenvanamsterdam.nl/burgemeester_roellstraat.htm
2. http://www.geheugenvanwest.nl/22047/nl/de-bananenbrug

Professionele of persoonlijke band met dit object

Alhoewel veel minder opvallend dan de naastgelegen bananenbrug vind ik het viaduct een mooi exemplaar van een van de laatste bruggen die Piet Kramer voor zijn pensioen heeft ontworpen. Hij is sober maar stijlvol.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.