Brug 605 in Slotermeer is één van de laatste bruggen die Piet Kramer ontwierp. Het is een soberder ontwerp dan de naastgelegen 'bananenbrug'.

Officiële of officieuze naam Brug 605, Amsterdam
Type object Brug
Materiaal Baksteen, Smeedijzer, Beton, Graniet
Huidige staat
Adres(sen) Burgemeester Roëllstraat - Burgemeester van de Pollstraat
Postcode(s) 1064 AN
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1954
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument

De westelijke tuinstad Slotermeer is de eerste gerealiseerde uitbreiding van het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) van Cornelis van Eesteren. Hoewel het AUP uit 1934/1935 stamt, werd vanwege de Tweede Wereldoorlog pas in 1951 begonnen met bouwen. In oktober 1952 werd Slotermeer geopend door toenmalig Koningin Juliana. Kramer ontwierp tussen 1949 en 1950, in aanloop naar de aanleg, zes bruggen voor de wijk. Zij kregen de nummers 600, 601, 602, 604, 605 en 609 en werden opgeleverd tussen 1951 en 1954, een aantal jaren voor de omliggende flats.

Brug 605 is een viaduct wat het verkeer van de Burgemeester Van der Pollstraat onder dat van de Burgemeester Roëllstraat doorleidt. Het viaduct sluit nagenoeg aan op de “Bananenbrug” (nummer 604). In uiterlijk verschillen deze twee echter nogal van elkaar.

Waar brug 604 voorzien is van bankjes, kunstwerken en een urinoir, heeft het viaduct veel minder aankleding. Ook deze brug is soberder uitgevoerd dan Kramer hem in eerste instantie ontworpen had. Kramers bruggen in Slotermeer kregen hun beeldhouwwerk vaak pas vele jaren later. Wel werden massieve granieten blokken geplaatst op de plek waar Kramer beeldhouwwerk had gedacht, maar door geldgebrek is het bewerken ervan achterwege gebleven.

Halverwege de jaren tachtig vatte de gemeente het plan op om de traditie van de beeldhouwkunst aan Amsterdamse bruggen nieuw leven in te blazen. Rob Schreefel kreeg een opdracht voor het vervaardigen van beeldhouwwerken voor de twee bruggen in de Burgemeester Roëllstraat. Schreefel heeft de blokken graniet op de brughoofden tot conische en prismatische vormen geslepen.De ijzeren hekwerken zijn in mooie, sierlijke vormen gesmeed. Vanaf het viaduct gaat er aan vier zijden een grotendeels in natuursteen uitgevoerde trap richting de Burgemeester Van der Pollstraat. In de Burgemeester van der Pollstraat is de scheiding tussen de weg en het trottoir op zijn minst opvallend te noemen. Over een afstand van tientallen meters staan een bakstenen muurtje, voorzien van een smeedijzeren hek.

1. Sebas Baggelaar en Pim van Schaik, Piet Kramer, Bruggenbouwer van de Amsterdamse School (cultuurhistorische uitgeverij Stokerkade, 2016).

1. http://www.bruggenvanamsterdam.nl/burgemeester_roellstraat.htm
2. http://www.geheugenvanwest.nl/22047/nl/de-bananenbrug

Professionele of persoonlijke band met dit object

Alhoewel veel minder opvallend dan de naastgelegen bananenbrug vind ik het viaduct een mooi exemplaar van een van de laatste bruggen die Piet Kramer voor zijn pensioen heeft ontworpen. Hij is sober maar stijlvol.

Geen reacties voor dit object.