Introductie

Een van de laatste bruggen van de hand van Piet Kramer.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 604, Bananenbrug
Type object Brug
Materiaal Baksteen, Beton, Smeedijzer, Graniet
Huidige staat
Adres(sen) Burgemeester Röellstraat - Burgemeester Cramergracht
Postcode(s) 1064 BP
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s) Jan Meefout, Rob Schreefel
Geplaatst in 1954
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Verreweg de meeste Amsterdamse School-bruggen ontworpen door Piet Kramer dateren uit de jaren 20-30 en liggen, logischerwijs, in de oudere wijken van Amsterdam. De laatste zes bruggen die Kramer voor zijn pensioen ontwierp werden gebouwd in de Tuinstad Slotermeer en waren tevens de eerste bruggen die aldaar werden gerealiseerd. Dit betreft de bruggen met de nummers 600, 601, 602, 604, 605 en 609.

Exterieur

De meest sprekende uit de serie is brug 604 uit 1954, in de Burgemeester Roëllstraat, over de Burgemeester Cramergracht. Deze ‘bananenbrug’ vormt door de kleurstelling en detaillering een geheel met het in het verlengde liggende viaduct met brugnummer 605. Brug 604 dankt zijn naam aan de vier opmerkelijke oosters ogende pergola’s met banaanvormige betonnen versieringen.

Kramers bruggen in Slotermeer kregen hun beeldhouwwerk vaak pas vele jaren later, zo ook bij brug 604. Hier heeft Rob Schreefel de blokken graniet tot conische en prismatische vormen geslepen. Nabij de brug staan twee beeldhouwwerken van Jan Meefout uit 1955 die “het gezin” en “Man en vrouw” voorstellen.

Onder de brug bevindt zich een openbaar urinoir dat wordt aangegeven met een smeedijzeren wegwijzer. De ijzeren hekken zijn in mooie sierlijke vormen gesmeed.

Recente ontwikkelingen

Sinds 2011 staat de brug op de gemeentelijke monumentenlijst.

Gebruikte bronnen

1. Sebas Baggelaar en Pim van Schaik, Piet Kramer, Bruggenbouwer van de Amsterdamse School (Cultuurhistorische uitgeverij Stokerkade, 2016).

Links

1. http://020apps.nl/wederopbouw/Burgemeester_Ro%C3%ABllstraat/Brug_604
2. http://www.geheugenvanwest.nl/22047/nl/de-bananenbrug
3. http://www.buitenbeeldinbeeld.nl/Geuzenveld/Schreefel.htm

Professionele of persoonlijke band met dit object

Vroeger ontelbare keren over de brug heen gereden, maar zoals dat zo vaak gaat in je jeugd, de brug nooit echt goed bekeken. Ook al ligt hij in een modernistische omgeving, de brug doet in zijn uiterlijk niet onder voor AS-bruggen in het centrum. Mooi smeedijzer, opvallende pergola’s, bankjes en kunstwerken erbij en zelfs een urinoir. De in 1987 toegevoegde granieten brughoofden vind ik persoonlijk geen verfraaiing van de brug. Maar misschien ben ik wel iets te veel verwend met alle mooie beelden van Hildo Krop...

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.