Introductie

Een van de later serie bruggen die Piet Kramer ontwierp voor de wijk Slotermeer.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 602, Jacoba van Tongerenbrug
Type object Brug
Materiaal Baksteen, Graniet, Smeedijzer
Huidige staat
Adres(sen) Burgemeester Fockstraat
Postcode(s) 1063 CR
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s) Ton Kalle
Geplaatst in 1953
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Verreweg de meeste Amsterdamse School-bruggen ontworpen door Piet Kramer dateren uit de jaren 20-30 en liggen, logischerwijs, in de oudere wijken van Amsterdam. De laatste zes bruggen die Kramer voor zijn pensioen ontwierp werden gebouwd in de Tuinstad Slotermeer en waren tevens de eerste bruggen die aldaar werden gerealiseerd. Dit betreft de bruggen met de nummers 600, 601, 602, 604, 605 en 609.

Exterieur

Opvallend is de Amsterdamse Schoolstijl in een modernistische omgeving, ofschoon de zes bruggen in Nieuw-West soberder zijn uitgevoerd dan Kramer ze in eerste instantie had ontworpen. Kramers bruggen in Slotermeer kregen hun beeldhouwwerk vaak pas vele jaren later. Wel werden massieve granieten blokken geplaatst op de plek waar Kramer beeldhouwwerk had gedacht, maar door geldgebrek is het bewerken ervan achterwege gebleven.

Halverwege de jaren tachtig vatte de gemeente het plan op om de traditie van de beeldhouwkunst aan Amsterdamse bruggen nieuw leven in te blazen. De granieten blokken bij bruggen met nummers 600 en 602 kregen bewerkingen van Joost Barbiers en Ton Kalle in 1987. Op brug 602 waren de zuidelijke brugeinden voorzien van hoge blokken, aan de noordelijke kant wordt de brug afgesloten met stevige bakstenen brugeinden met hoeken van graniet. De kunstenaar heeft het bovenste deel verijderd en - onder een hoek - opnieuw op de sokkel geplaatst.

Het hekwerk is van stevig maar sierlijk afgewerkt groen smeedijzer. Aan de buitenkant van de brug zijn granieten blokken aangebracht waarop 1951, het jaartal van oprichting valt te lezen.

Recente ontwikkelingen

Sinds 2015 zijn een aantal, tot dan toe naamloze bruggen in Slotermeer vernoemd naar vrouwen uit het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Volgens stadsdeel Nieuw-West is de rol van verzetsheldinnen onderbelicht. Brug 602, aan de rand van Slotermeer-Noordoost, heet sinds 2015 de Jacoba van Tongerenburg. Jacoba van Tongeren (1903 – 1967) was verzetsstrijdster, oprichtster en leidster van de verzetsgroep Groep 2000, regio Amsterdam, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gebruikte bronnen

1. Sebas Baggelaar en Pim van Schaik, Piet Kramer Bruggenbouwer van de Amsterdamse School (cultuurhistorische uitgeverij Stokerkade, 2016).

Links

1. http://www.bruggenvanamsterdam.nl/burgemeester_fockstraat1.htm
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacoba_van_Tongeren
3. http://www.parool.nl/amsterdam/vijf-verzetsheldinnen-krijgen-brug-in-slotermeer~a4293215/

Professionele of persoonlijke band met dit object

Bij Kramer bruggen in de Amsterdamse School-stijl denk je aan de oudere buurten zoals Oud-Zuid, Oud-West en Centrum. Hoe leuk is het dan om te ontdekken dat Kramer in zijn laatste werkbare jaren ook een zestal bruggen heeft ontworpen in Nieuw-West, de buurt waar ik geboren en getogen ben! Ondanks de klassieke bouwstijl matchen ze prima met de modernistische bebouwing er omheen.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.