Introductie

Of en wat Kramer precies met de balusters wilde uitbeelden zal waarschijnlijk altijd een raadsel blijven, maar de curieuze vormen prikkelen zeker de fantasie!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 581, Amsterdamse Bos
Type object Brug
Materiaal Hout
Huidige staat
Adres(sen)
Postcode(s) 1187
Plaats (provincie) Amstelveen (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1954
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Bij het ontwerp van het Bos in de jaren dertig was een van de uitgangspunten dat mensen in het bos kunnen gaan en staan waar ze willen. Om dit mogelijk te maken werd een uitgebreid padennet voor voetgangers, fietsers en ruiters aangelegd. Verder zijn de waterpartijen, waaronder vele sloten, een belangrijk onderdeel van het bos. Deze twee gegevens leidden samen tot het grote aantal van 116 bruggen in het Amsterdamse Bos. Juist door deze bruggen onderscheidt het Amsterdamse Bos zich van andere bosparken en recreatiegebieden.

Een bijzonder onderdeel van de collectie bruggen vormen de 69 bruggen van architect Piet Kramer. Bijna alle 69 bruggen van Piet Kramer zijn uniek in vorm. Kramer zocht bij de ontwerpen naar een samenhang tussen constructie, materiaalgebruik, kleurgebruik, de omgeving en vormgeving. Brug 581 werd door Kramer ontworpen in 1944 en in gebruik genomen in 1954.

Exterieur

Brug 581 ligt over een smalle sloot ten zuidwesten van het Bloesempark en vormt een ensemble met de twee kleinere bruggetjes 582 en 583. Kenmerkend zijn de hoge geprononceerde balusters, die bekroond worden door vormen die de verbeelding aanspreken. Baggelaar en Van Schaik spreken over “gehelmde hoofden”. Mij doen ze denken aan nonnen of gesluierde vrouwen. Ergens ook wel aan doodshoofden. Op Twitter kwamen associaties voorbij als “treurwilgen”, “soldaten met helmpjes”, “primitieve orthodontisten” en “4xbrugwachters. Ook was er een associatie met de “vleesetende plant” lampen zoals die werden vervaardigd door kunstenaars als Conrad Fehn en Hendrik Methorst. Een meer nuchtere persoon spraak van “interessante esthetische vormen die helemaal niets verbeelden, zoals dat heel vaak het geval is bij Amsterdamse School plastiek/ornamentiek.”

Gebruikte bronnen

1. Sebas Baggelaar en Pim van Schaik, Piet Kramer. Bruggenbouwer van de Amsterdamse School (Stokerkade 2016).

Professionele of persoonlijke band met dit object

Ik ontdekte deze brug bij een fietstocht door het Amsterdamse Bos en was gefascineerd door de “brugwachters”.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.