Introductie

Een elegante houten brug, die een twee-eenheid vormt met brug 558.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 559, Amsterdamse Bos
Type object Brug
Materiaal Hout
Huidige staat
Adres(sen) Nieuwe Meerlaan 1
Postcode(s) 1187 NW
Plaats (provincie) Amstelveen (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1953
Huidige eigenaar Gemeent Amstelveen
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

In het tussen 1934 en 1964 aangelegde Amsterdamse Bos vinden we maar liefst 78 bruggen van de hand van meesterbruggenbouwer Piet Kramer. In zijn ontwerpen hield Kramer, net als bij 'zijn' stadsbruggen in Amsterdam, rekening met de omgeving en waren zijn ontwerpen fantasievol en uniek; geen enkele brug is compleet identiek aan een andere. Brug 559 ligt in de zichtlijn van brug 558; beiden zijn vaste bruggen voor voetgangers.

Exterieur

De brug is, in verhouding tot z'n breedte, opvallend lang. In het midden, waar een juk in het water staat, maakt de brug een knikje. Het is groenkleurig geschilderd met rode accenten op de toppen van de balusters en de decoratieve schildjes. De centrale, hoogste baluster wordt bekroond door een opvallend oosters aandoende bekroning, die tevens rood gekleurd is.

Recente ontwikkelingen

In 1998 speelde dit bruggetje een klein, maar opvallende rolletje in de speelfilm Felice... Felice... van Peter Delpeut. Hierin wordt een fotograaf, gespeeld door Johan Leysen, in het Japan van de 19e eeuw verliefd op lokaal meisje. De film is compleet in de studio opgenomen, met uitzondering van twee scènes. Voor één buitenscene was een Japans uitziende brug nodig, en het is niet vreemd dat Delpeut uitkwam bij een Kramerbrug. Er zijn meer exemplaren aan te wijzen, maar zeker brug 559 heeft een onmiskenbaar oriëntaalse uitstraling. Wat strategisch geplaatste rekwisieten en we bevinden ons opeens in het Japan van de 19e eeuw. Bijkomend voordeel van deze brug was dat het zich nabij een parkeerplaats bevindt, wat voor een filmcrew erg handig is.

Gebruikte bronnen

1. Wim de Boer en Peter Evers, Amsterdamse bruggen, 1910-1950 (Amsterdamse Raad voor de Stedebouw 1983).
2. Sebas Baggelaar en Pim van Schaik, Piet Kramer. Bruggenbouwer van de Amsterdamse School (Stokerkade 2016).

Professionele of persoonlijke band met dit object

Het leek mij een mooi idee om een tocht langs de bruggen van Piet Kramer in het Amsterdamse Bos te combineren met een zoektocht naar het bruggetje uit Felice... Felice..., een naar mijn mening ten onrechte wat onbekende Nederlandse speelfilm. Ik had geen idee waar deze zich zou kunnen bevinden; zal je net zien dat het letterlijk een van de laatste bruggen was die ik aandeed: in de zuidwest hoek van het bos. Niet dat een lange tocht door het bos een straf is - in tegendeel!

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.