Introductie

Een fijnzinnige brug, gemaakt met oog voor detail. En wat een waanzinnig mooie welving! Het heeft praktisch geen nut maar ziet er prachtig uit. Typisch Amsterdamse School zou je kunnen zeggen...

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 556, Amsterdamse Bos
Type object Brug
Materiaal Hout, Beton
Huidige staat
Adres(sen)
Postcode(s) 1187
Plaats (provincie) Amstelveen (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1957
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Een bijzonder onderdeel van de collectie bruggen in het Amsterdamse Bos vormen de 69 bruggen van architect Piet Kramer. Geen van de 69 bruggen van Piet Kramer zijn gelijk. Kramer zocht bij de ontwerpen naar een samenhang tussen constructie, materiaalgebruik, kleurgebruik, de omgeving en vormgeving. Het grootste deel is in hout uitgevoerd, maar er zijn ook bakstenen en stalenbruggen en enkele grote bruggen van gewapend beton. Niet alleen in materiaalgebruik, maar ook in vorm en detaillering is een grote variatie te zien.

Brug 556 werd in 1941 door Piet Kramer ontworpen, maar pas ca. 1956 uitgevoerd. Het ligt in het zuidelijk deel van het Amsterdamse Bos en vormt de noordelijke toegang tot een van de terreinen waar zich Schotse Hooglanders bevinden. Het wordt vanwege de vorm ook wel Hoedbrug genoemd. Die vorm zou wel eens geïnspireerd kunnen zijn door prenten van bruggen in het oude Japan. Japan vormde een van de inspiratiebronnen van Kamer, iets wat we bijvoorbeeld ook in kunnen zien en bij bijvoorbeeld brug 559 en brug 159 in het Oosterpark.

Exterieur

Brug 556 is een vaste houten brug met twee betonnen landhoofden en is bestemd voor fietsers en voetgangers die ieder hun eigen rijbaan hebben. De brug is in een opvallende kleur geschilderd: geheel licht blauwturquoise, met de bovenste reling in een iets donkerder kleur. Het meest opvallend is de vorm: hoewel het hier niet nodig is (er zullen slechts kanoërs en kajakkers onderdoor varen) is de brug behoorlijk stijl, wat zorgt voor een mooie golvende vorm.

Gebruikte bronnen

1. Wim de Boer en Peter Evers, Amsterdamse bruggen, 1910-1950 (Amsterdamse Raad voor de Stedebouw 1983).
2. Sebas Baggelaar en Pim van Schaik, Piet Kramer. Bruggenbouwer van de Amsterdamse School (Stokerkade 2016).
3. Plattegrond (met brugnummers) van Het Amsterdamse Bos (2010).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Brug_556

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.