Introductie

Een van de Kramerbruggen in het Amsterdamse Bos die door zowel wandelaars, fietsers als ruiters gebruikt konden worden en daardoor relatief breed zijn.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 544, Amsterdamse Bos
Type object Brug
Materiaal Hout, Beton
Huidige staat
Adres(sen) Amsterdamse Bos, nabij Kleine Vijver 120
Postcode(s) 1182 CT
Plaats (provincie) Amstelveen (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1939 - 1940
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Bij het ontwerp van het Bos in de jaren dertig was een van de uitgangspunten dat mensen in het bos kunnen gaan en staan waar ze willen. Om dit mogelijk te maken werd een uitgebreid padennetwerk voor voetgangers, fietsers en ruiters aangelegd. Verder zijn de waterpartijen, waaronder vele sloten, een belangrijk onderdeel van het bos. Deze twee gegevens leidden samen tot het grote aantal van 116 bruggen in het Amsterdamse Bos. Juist door deze bruggen onderscheidt het Amsterdamse Bos zich van andere bosparken en recreatiegebieden. Een bijzonder onderdeel van de collectie bruggen vormen de 69 bruggen van architect Piet Kramer. Geen van de 69 bruggen van Piet Kramer zijn gelijk. De bruggen zijn gebogen, geknikt of vlak en de leuningen zijn vaak opvallend robuust uitgevoerd. De verbindingen op de knooppunten bepalen vaak het beeld van de brug.

Brug 544 ligt aan de ootzijde van het bos, nabij brug 543 en de ingang aan de Oude Karselaan. De brug stamt uit 1939/1940. In de buurt lag een smalspoor waarop kipkarren reden, iest wat veel werd gebruikt bij de aanleg van het bos. Ter hoogte van deze brug lag een wissel voor enkelspoor naar dubbelspoor. De treinen trilden nogal op de wissel, zo ook de wisselwachter, die Bibbertje als bijnaam kreeg. De brug heeft daarom als officieuze bijnaam de Bibbertjesbrug.

Exterieur

Deze betonnen brug combineert paden voor wandelaars, fietsers en ruiters en ligt over de uitloop van een kleine vijver. De brug is in hout uitgevoerd en steunt op een houten juk in het water. De landhoofden zijn fors en in beton uitgevoerd. Dwars op de betonnen muren van de landhoofden staan verticale, witte elementen. De functie daarvan is niet duidelijk. Voor de veiligheid? Of puur voor de sier?

Gebruikte bronnen

1. Wim de Boer en Peter Evers, Amsterdamse Bruggen 1910-1950 (Amsterdam 1983).
2. Sebas Baggelaar en Pim van Schaik, Piet Kramer. Bruggenbouwer van de Amsterdamse School (Stokerkade 2016).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Brug_544
2. http://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/projecten/detail/4f8a47c1-5479-59e7-900a-8ee76bf256e7

Professionele of persoonlijke band met dit object

Door zijn bruine kleur en betonnen landhoofden toch weer een brug met een hele andere uitstraling dan de andere Kramer-bruggen.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.