Introductie

Een brug in het Amsterdamse Bos met een atypische 'stedelijke uitstraling'.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 543, Amsterdamse Bos
Type object Brug
Materiaal Baksteen, Graniet, Smeedijzer
Huidige staat
Adres(sen) Oude Karselaan
Postcode(s) 1182 CT
Plaats (provincie) Amstelveen (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1940
Huidige eigenaar Gemeente Amstelveen
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Een bijzonder onderdeel van de collectie bruggen in het Amsterdamse Bos vormen de 67 bruggen van architect Piet Kramer. Geen van de 67 bruggen van Piet Kramer zijn gelijk. Kramer zocht bij de ontwerpen naar een samenhang tussen constructie, materiaalgebruik, kleurgebruik, de omgeving en vormgeving. Het grootste deel is in hout uitgevoerd, maar er zijn ook bakstenen en stalenbruggen en enkele grote bruggen van gewapend beton. Niet alleen in materiaalgebruik, maar ook in vorm en detaillering is een grote variatie te zien.

Omdat over de hoofdroutes auto’s moesten kunnen rijden ontwierp Kramer ook betonnen bruggen in verschillende typen: van strakke boogbruggen in gewapend beton tot stevige bruggen met een haast vestingwerkachtige uitstraling. Brug 543 is door zijn bakstenen architectuur zo’n brug met een vestingachtige uitstraling. Het vormt de entree van het Amsterdamse Bos vanaf de Oude Karselaan in Amstelveen en is geschikt voor gemotoriseerd verkeer.

Exterieur

De landhoofden zijn fors en voorzien van zitbanken. De overgang van het brugdek naar de landhoofden wordt gemarkeerd door gemetselde pilasters, afgedekt met granieten stenen. Op de uiteinden van het landhoofd staan pilasters met elk een granieten schijf, waarop een windrichting is aangeduid. De windroos is een motief dat bij meer van Kramers bruggen voorkomt, zoals bijvoorbeeld bij de Overtoomse Sluis (brug 199),de Stadionbrug (brug 413) en de van Hallbrug (brug 171). De smeedijzeren leuningen op de borstwering bij het brugdek zijn zo gebogen dat zij ook als ruggesteun functioneren.

Gebruikte bronnen

1. Sebas Baggelaar en Pim van Schaik, Piet Kramer, Bruggenbouwer van de Amsterdamse School (Cultuurhistorische uitgeverij Stokerkade, 2016).
2. Brochure Monumentenroute 2015 Gemeente Amstelveen.

Links

1. http://www.bruggenvanamsterdam.nl/amsterdamse_bos21.htm

Professionele of persoonlijke band met dit object

De gemetselde brug met mooie natuurstenen elementen heeft als een van de weinige bruggen in het bos een stedelijke uitstraling.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.