terug naar de zoekresultaten

Introductie

De brug die gaat over de (kano)verbinding tussen Bosbaan en Bos. De vlaggenmasten staan er gelukkig weer!

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 532, Amsterdamse Bos
Type object Brug
Materiaal Beton, Baksteen, Smeedijzer
Huidige staat
Adres(sen) Bosbaanweg
Postcode(s) 1182 DA
Plaats (provincie) Amstelveen (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1938
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Een bijzonder onderdeel van de collectie bruggen in het Amsterdamse Bos vormen de 69 bruggen van architect Piet Kramer. Geen van de 69 bruggen van Piet Kramer zijn gelijk. Kramer zocht bij de ontwerpen naar een samenhang tussen constructie, materiaalgebruik, kleurgebruik, de omgeving en vormgeving. Het grootste deel is in hout uitgevoerd, maar er zijn ook bakstenen en stalenbruggen en enkele grote bruggen van gewapend beton. Niet alleen in materiaalgebruik, maar ook in vorm en detaillering is een grote variatie te zien.

Omdat over de hoofdroutes auto’s moesten kunnen rijden ontwierp Kramer ook betonnen bruggen in verschillende typen: van strakke boogbruggen in gewapend beton tot stevige bruggen met een haast vestingwerkachtige uitstraling.

Exterieur

Brug 532 op de Bosbaanweg is een eenvoudig vormgegeven, betonnen brug. De betonnen landhoofden zijn omkleed met metselwerk. De vaste brug is geschikt voor voetgangers, auto- en fietsverkeer. De brugleuningen zijn uitgevoerd in donkergroen smeedijzer met sierlijke vormen aan de uiteinden.

Bij brug 532 begint de zogenaamde kano-overhaal. Via deze overhaal kunnen kanoërs die van de Bosbaan afkomen hun kano transporteren naar het noordelijke deel van het Amsterdamse Bos. De overhaal gaat door tot brug 508, die in het verlengde van brug 532 ligt en aansluit op een vijver.

Aan de zuidkant van de brug ligt, iets lager gelegen een plateau, via een trap bereikbaar. De plateaus lijken geen ander doel te dienen dan een uitzichtpunt richting de kano-overhaal. Op de kop van de brug aan de zijde van de Bosbaan, staan twee vlaggenmasten. Tijdelijk afwezig geweest en vorig jaar na een grondige opknapbeurt weer teruggeplaatst.

Gebruikte bronnen

1. Wim de Boer en Peter Evers, Amsterdamse bruggen, 1910-1950 (Amsterdamse Raad voor de Stedebouw 1983).

Links

1. http://www.bruggenvanamsterdam.nl/bosbaan9.htm
2. https://www.facebook.com/AmsterdamseBos/posts/840221842741626

Professionele of persoonlijke band met dit object

Brug 532 is meer functioneel dan mooi. En alhoewel veel minder mooi dan de naastgelegen brug 508, vormen zij toch een soort van ensemble.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.