Een van de in zwart-wit uitgevoerde Kramerbruggen, die we voornamelijk in het noordelijk deel van het Amsterdamse Bos aantreffen.

Officiële of officieuze naam Brug 528, Amsterdamse Bos
Type object Brug
Materiaal hout
Huidige staat
Adres(sen) Nieuwe Meerlaan 4
Postcode(s) 1182
Plaats (provincie) Amstelveen (Noord-Holland)
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Publieke Werken, Piet Kramer
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1938
Huidige eigenaar Gemeente Amstelveen
Soort monument Gemeentelijk monument

Een bijzonder onderdeel van de collectie bruggen in het Amsterdamse Bos vormen de 67 bruggen van architect Piet Kramer. Geen van de 67 bruggen van Piet Kramer zijn gelijk. Kramer zocht bij de ontwerpen naar een samenhang tussen constructie, materiaalgebruik, kleurgebruik, de omgeving en vormgeving. Het grootste deel is in hout uitgevoerd, maar er zijn ook bakstenen en stalen bruggen en enkele grote bruggen van gewapend beton. Niet alleen in materiaalgebruik, maar ook in vorm en detaillering is een grote variatie te zien.

Brug 528 ligt in het gebied ten noorden van de A9 in het pad dat de Schipholdijk en de Nieuwe Meerlaan met het Groot Kinderbad verbindt. De vlakke, vaste brug is ingericht voor fietsers en voetgangers. De balustrade wordt gevormd door twee rechte balken waarvan de bovenste iets verder doorloopt.

Opvallend zijn de hoogopgaande, taps toelopende pijlers op het einde van het brugdek. Ze zijn afgedekt met wit geschilderde metalen kopjes.Vanaf de pijlers lopen leuningen naar buiten over het landhoofd. Door hun schuine stand nodigen ze de gebruikers uit over de brug te gaan.

1. Sebas Baggelaar en Pim van Schaik, Piet Kramer. Bruggenbouwer van de Amsterdamse School (Stokerkade 2016).

Professionele of persoonlijke band met dit object

Een van de vele houten bosbruggen die in wit en zwart is uitgevoerd. Maar toch zijn geen twee bruggen identiek.

Geen reacties voor dit object.