Introductie

Een van de in zwart-wit uitgevoerde Kramerbruggen, die we voornamelijk in het noordelijk deel van het Amsterdamse Bos aantreffen.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 528, Amsterdamse Bos
Type object Brug
Materiaal hout
Huidige staat
Adres(sen) Nieuwe Meerlaan 4
Postcode(s) 1182
Plaats (provincie) Amstelveen (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Publieke Werken, Piet Kramer
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1938
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Een bijzonder onderdeel van de collectie bruggen in het Amsterdamse Bos vormen de 69 bruggen van architect Piet Kramer. Geen van de 69 bruggen van Piet Kramer zijn gelijk. Kramer zocht bij de ontwerpen naar een samenhang tussen constructie, materiaalgebruik, kleurgebruik, de omgeving en vormgeving. Het grootste deel is in hout uitgevoerd, maar er zijn ook bakstenen en stalen bruggen en enkele grote bruggen van gewapend beton. Niet alleen in materiaalgebruik, maar ook in vorm en detaillering is een grote variatie te zien.

Exterieur

Brug 528 ligt in het gebied ten noorden van de A9 in het pad dat de Schipholdijk en de Nieuwe Meerlaan met het Groot Kinderbad verbindt. De vlakke, vaste brug is ingericht voor fietsers en voetgangers. De balustrade wordt gevormd door twee rechte balken waarvan de bovenste iets verder doorloopt.

Opvallend zijn de hoogopgaande, taps toelopende pijlers op het einde van het brugdek. Ze zijn afgedekt met wit geschilderde metalen kopjes.Vanaf de pijlers lopen leuningen naar buiten over het landhoofd. Door hun schuine stand nodigen ze de gebruikers uit over de brug te gaan.

Gebruikte bronnen

1. Sebas Baggelaar en Pim van Schaik, Piet Kramer. Bruggenbouwer van de Amsterdamse School (Stokerkade 2016).

Professionele of persoonlijke band met dit object

Een van de vele houten bosbruggen die in wit en zwart is uitgevoerd. Maar toch zijn geen twee bruggen identiek.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.