Introductie

Het Amsterdamse Bos telt 116 bruggen, waarvan 67 van de hand van Piet Kramer.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 523, Amsterdamse Bos
Type object Brug
Materiaal Hout, Beton
Huidige staat
Adres(sen) Speelweide 5
Postcode(s) 1182 AD
Plaats (provincie) Amstelveen (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1937
Huidige eigenaar Gemeente Amstelveen
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Bij het ontwerp van het Bos in de jaren dertig was een van de uitgangspunten dat mensen in het bos kunnen gaan en staan waar ze willen. Om dit mogelijk te maken werd een uitgebreid padennet voor voetgangers, fietsers en ruiters aangelegd. Verder zijn de waterpartijen, waaronder vele sloten, een belangrijk onderdeel van het bos. Deze twee gegevens leidden samen tot het grote aantal van 116 bruggen in het Amsterdamse Bos. Juist door deze bruggen onderscheidt het Amsterdamse Bos zich van andere bosparken en recreatiegebieden. Een bijzonder onderdeel van de collectie bruggen vormen de 67 bruggen van architect Piet Kramer. Geen van de 67 bruggen van Piet Kramer zijn gelijk. Kramer zocht bij de ontwerpen naar een samenhang tussen constructie, materiaalgebruik, kleurgebruik, de omgeving en vormgeving. Het grootste deel is in hout uitgevoerd, maar er zijn ook bakstenen en stalenbruggen en enkele grote bruggen van gewapend beton. Niet alleen in materiaalgebruik, maar ook in vorm en detaillering is een grote variatie te zien.

Exterieur

Kramer heeft zich in zijn houten bruggen laten inspireren door voorbeeld uit Japan, China en Indië. De oosterse invloed is te zien in boogvormige brugdekken en de pilaren met gekleurde koppen.

Gebruikte bronnen

1. Wim de Boer en Peter Evers, Amsterdamse bruggen, 1910-1950 (Amsterdamse Raad voor de Stedebouw 1983).

Links

1. http://www.amsterdamsebos.nl/kunst-erfgoed/historisch-erfgoed/

Professionele of persoonlijke band met dit object

Het Amsterdamse Bos is een uniek natuur- en recreatiegebied, zo dicht bij de stad en toch zo groen.

De bruggen nemen een belangrijke plek in, je kunt er letterlijk en figuurlijk niet omheen. Ik vind het bijzonder om te zien dat Kramer zo’n variëteit heeft kunnen aanbrengen bij zo’n enorm aantal bruggen. Iedere brug heeft zijn eigen functie en uiterlijk.

Brug 523 doet in combinatie met zijn omgeving wat Oosters aan.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.