Een van de weinige bakstenen bruggen in het Amsterdamse Bos.

Officiële of officieuze naam Brug 515, Amsterdamse Bos
Type object Brug
Materiaal Beton, Baksteen, Hout
Huidige staat
Adres(sen)
Postcode(s) 1182
Plaats (provincie) Amstelveen (Noord-Holland)
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1938
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument

Een bijzonder onderdeel van de collectie bruggen in het Amsterdamse Bos vormen de 69 bruggen van architect Piet Kramer. Geen van de 69 bruggen van Piet Kramer zijn gelijk. Kramer zocht bij de ontwerpen naar een samenhang tussen constructie, materiaalgebruik, kleurgebruik, de omgeving en vormgeving. Het grootste deel is in hout uitgevoerd, maar er zijn ook bakstenen en stalenbruggen en enkele grote bruggen van gewapend beton. Niet alleen in materiaalgebruik, maar ook in vorm en detaillering is een grote variatie te zien.

Brug 515 werd in 1937 ontworpen en een jaar later opgeleverd. Het ligt in de noorden van het Amsterdamse Bos, daar waar de Bosbaanweg overgaat in de Nieuwe Meerlaan. Het werd ontworpen in 1937 en gebouwd en opgeleverd in 1938. De vaste plaatbrug is alleen bestemd voor autoverkeer. De ernaast gelegen brug 512 is voor voetgangers. Op een steenworp afstand is de stilistisch aan brug 512 verwante brug 514, die bestemd is voor fietsersverkeer.

Brug 515 is een van de weinige bruggen die in baksteen zijn opgetrokken. De brugleuningen bestaan uit lage bakstenen muurtjes met een bakstenen stoep ervoor. Het hekwerk is uitgevoerd in donkergroen smeedijzer met even sierlijke als vervaarlijk uitziende punten op de bovenkant. Het hekwerk is bevestigd aan bakstenen zuilen die in doorsnede bijna amandelvormig zijn. De uiteinden van de leuningen en de bovenzijden van de zuilen zijn voorzien van natuursteen.

1. Wim de Boer en Peter Evers, Amsterdamse bruggen, 1910-1950 (Amsterdamse Raad voor de Stedebouw 1983).
2. Sebas Baggelaar en Pim van Schaik, Piet Kramer. Bruggenbouwer van de Amsterdamse School (Stokerkade 2016).
3. Plattegrond ((met brugnummers) van Het Amsterdamse Bos (2010).

1. https://archief.amsterdam/inventarissen/file/58104a7540e263830cfa412729ed422b

Professionele of persoonlijke band met dit object

Een mooi ensemble met de twee ernaast gelegen bruggen.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Geen reacties voor dit object.