Introductie

Een van een mooie drie-eenheid van bruggen nabij de Bosbaan.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 512, Amsterdamse Bos
Type object Brug
Materiaal Hout, Beton
Huidige staat
Adres(sen) Nieuwe Meerlaan Unknown
Postcode(s) 1182
Plaats (provincie) Amstelveen (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Publieke Werken, onbekend of toch Piet Kramer?
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1968
Huidige eigenaar Gemeente Amstelveen
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Brug 512 is evenals de naastgelegen brug 514 een houten hekbrug in de nabijheid van de Bosbaan. Ze vormen een ensemble met brug 522. De houten hekbruggen zijn vaste voetgangersbruggen, maar kunnen worden afgesloten met de hekken. Ze hadden van tijd tot tijd dezelfde functie als de van ballenkettingen voorziene ophaalbruggetjes (516, 519, 520, 530 en 531), namelijk het afsluiten van de Bosbaanweg bij roei-evenementen, zodat deze als volgweg kan worden gebruikt, en tijdens sommige voorstellingen in het Openluchttheater. Brug 512 ligt direct naast brug 515, bestemd voor (brom)fiets- en autoverkeer.

Volgens het recent verschenen boek Piet Kramer, Bruggenbouwer van de Amsterdamse School is brug 512 geen oorspronkelijke “Kramer-brug”, maar een replica uit 1968 van brug 514. In het in 1983 uitgegeven boek Amsterdamse Bruggen 1910-1950 wordt de brug echter “gewoon” aan Kramer toegeschreven. Functie van de brug is het maskeren van twee grote waterleidingbuizen die rusten op de jukken.

Exterieur

Het kleurgamma met rood, wit en groen is oorspronkelijk. Op diverse plekken zijn roodgekleurde pinnen aangebracht om de overmoedige voetganger die over het afgesloten hek zou willen klimmen af te schrikken.

Bij de eveneens van tanden voorziene dwarse hekken aan de buitenkant van de bruggen steken de spijlen iets uit. De leuning van de balustrades van de brug is aan de uiteinden afgeschuind.

Gebruikte bronnen

1. Sebas Baggelaar en Pim van Schaik, Piet Kramer. Bruggenbouwer van de Amsterdamse School (Stokerkade 2016).
2. Wim de Boer en Peter Evers, Amsterdamse bruggen, 1910-1950 (Amsterdamse Raad voor de Stedebouw 1983).

Professionele of persoonlijke band met dit object

Replica of niet, ik vind het mede door de kleurcombinatie een mooi bruggetje, die samen met de vaste stenen brug 515 vanaf de Nieuwe Meerlaan de toegang naar de Bosbaanweg markeert.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.