Introductie

Een kruising voor voetgangers en kanovaarders? Jawel. Brug 508 is zowel brug als viaduct.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 508, Amsterdamse Bos
Type object Brug
Materiaal Hout
Huidige staat
Adres(sen) Bosbaanweg
Postcode(s) 1182 DA
Plaats (provincie) Amstelveen (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1938
Huidige eigenaar Gemeente Amstelveen
Soort monument Gemeentelijk monument
Monumentnummer

Achtergrond

Bij het ontwerp van het Amsterdamse Bos in de jaren dertig was een van de uitgangspunten dat mensen in het bos kunnen gaan en staan waar ze willen. Om dit mogelijk te maken werd een uitgebreid padennet voor voetgangers, fietsers en ruiters aangelegd. Verder zijn de waterpartijen, waaronder vele sloten, een belangrijk onderdeel van het bos. Deze twee gegevens leidden samen tot het grote aantal van 116 bruggen in het Amsterdamse Bos. Juist door deze bruggen onderscheidt het Amsterdamse Bos zich van andere bosparken en recreatiegebieden.

Een bijzonder onderdeel van de collectie bruggen vormen de 67 bruggen van architect Piet Kramer. Bijna alle 67 bruggen van Piet Kramer zijn uniek in vorm. Kramer zocht bij de ontwerpen naar een samenhang tussen constructie, materiaalgebruik, kleurgebruik, de omgeving en vormgeving.

Exterieur

Brug 608 is qua functie en situering een bijzonder geval. Het vormt als het ware een ongelijke kruising voor de wandelaars over de brug en de kanoërs die onder de brug doorgaan. Die doen dat om hun kano van de Bosbaan via de zogenaamde kano-overhaal naar de vijvers in het noordelijk deel van het Amsterdamse Bos te transporteren. Brug 508 ligt in het verlengde van brug 532, waar de kano-overhaal vanaf de Bosbaan begint. Het water van de vijvers loopt door tot onder de brug 508, die dus zowel brug als viaduct is.

De brug heeft een bijzondere vormgeving gekregen omdat Kramer zowel met de perceptie van de wandelaar als van de kanoër rekening heeft gehouden. Ook voor de onderdoorganger moest er iets te zien zijn. Zo zijn de jukken voorzien van bijzondere details, zoals de afgeschuinde kappen van de liggers, de invulling met traliewerk voorzien van fijne spijlen en de als “tandwielen” vormgegeven kwartronden aan de landzijde. De 24 balusters op de brug zijn afgedekt met metalen kopjes met diamantkop-profilering. Aan weerszijden van de balusters zijn er pijlvormige ornamenten aangebracht.

Recente ontwikkelingen

De meeste Kramerbruggen zijn inmiddels ver over de vijftig jaar oud en de jaren hebben hun tol geeist. Vrijwel alle bruggen waren dringend aan een grote renovatiebeurt toe. De gemeenteraad van Amsterdam onderkende het cultuurhistorishe belang van de bruggen collectie en stelde geld beschikbaar voor een grootschalige opknapbeurt. Jaarlijks wordt, sinds eind jaren negentig, steeds een aantal bruggen aangepakt. Waar de oorspronkelijke kleuren niet meer te achterhalen waren, zijn de renovaties uitgevoerd in zwart en wit, zo ook bij brug 508.

Gebruikte bronnen

1. Brochure wandelroute Kramers Bruggen (Gemeente Amsterdam, 2008).
2. Sebas Baggelaar en Pim van Schaik, Piet Kramer, Bruggenbouwer van de Amsterdamse School (cultuurhistorische uitgeverij Stokerkade, 2016).

Links

1. http://www.amsterdamsebos.nl/nieuws-0/2015/brug-508-weer-spik/

Professionele of persoonlijke band met dit object

Brug 508 is er weer een mooi voorbeeld van: echt iedere Kramer-brug in het Bos is uniek. Deze is weer bijzonder door zijn dubbele functie, als zowel brug als viaduct.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.