Introductie

De Muzenbrug, een scharnier naar Plan Zuid. Overgaande in de beeldentuin aan het Muzenplein.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 420, Muzenbrug
Type object Brug
Materiaal Baksteen, Graniet, Smeedijzer
Huidige staat
Adres(sen) Muzenplein
Postcode(s) 1077 WC
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s) Hildo Krop
Geplaatst in 1931
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 527785

Achtergrond

Op het Muzenplein staan aan de waterkant 9 kunstwerken, ontworpen door 9 verschillende kunstenaars. De kunstwerken staan op een muur die twee bruggen met elkaar verbindt. Aan de westkant met brug 419 (Hildo Kropbrug) en aan de oostelijke kant met brug 420 (Muzenbrug).Het is een bijzondere plek omdat deze twee bruggen het scharnier vormen voor Plan Zuid.

Exterieur

Brug 420 is een vaste brug over de Boerenwetering met landhoofden, een pijler en twee onderdoorgangen van 11 meter, naar ontwerp van Piet Kramer.

Het is een brede balk- of plaatbrug met lichte welving en met stoep voor voetgangers aan weerszijden. Pijler en landhoofden zijn opgebouwd uit metselwerk. Verder toepassing van natuursteen bij bekleding, de waterband van de landhoofden en pijler, hoekblokken, haalkommen en jaartalstenen met 'ANNO 1930'. Borstwering met metselwerk en met fijn smeedijzeren hekwerk.

Op de hoek van de brug aan de Churchill-laan staat het beeld van een paard met tussen zijn voorbenen een meisje dat 'De onbevangenheid der mensen tegenover het leven' voorstelt. Het imposante geheel staat op een pyloon van tien meter hoog. Aan de andere kant van de brug zijn aan weerszijden twee dekstenen aangebracht met de afbeelding van een meisje met eekhoorns en een jongen met konijnen. Zoals meer kunstenaars in in die tijd had Hildo Krop belangstelling voor dieren, wat goed is te zien aan de levendige manier waarop de dieren zijn afgebeeld; ze nemen allemaal een andere houding aan.

Links

1. https://www.amsterdam.nl/kunstencultuur/kunst-openbare/kunst-openbare/kunstwerken/amsterdam-stadsdeel-4/apollobuurt/kinderbrug/
2. http://rijksmonumenten.nl/monument/527785/vaste-brug-over-de-boerenwetering/amsterdam/
3. https://museumtschip.wordpress.com/2012/05/15/muzenplein-amsterdam-zuid/

Professionele of persoonlijke band met dit object

Ik kwam over deze brug heen op een mooie zomeravond. Met name de beelden zagen er heel mooi uit in het warme avondlicht.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.