De Muzenbrug, een scharnier naar Plan Zuid. Overgaande in de beeldentuin aan het Muzenplein.

Officiële of officieuze naam Brug 420, Muzenbrug
Type object Brug
Materiaal Baksteen, Graniet, Smeedijzer
Huidige staat
Adres(sen) Muzenplein
Postcode(s) 1077 WC
Opdrachtgever(s) Publieke Werken
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s) Hildo Krop
Geplaatst in 1931
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam

Op het Muzenplein staan aan de waterkant 9 kunstwerken, ontworpen door 9 verschillende kunstenaars. De kunstwerken staan op een muur die twee bruggen met elkaar verbindt. Aan de westkant met brug 419 (Hildo Kropbrug) en aan de oostelijke kant met brug 420 (Muzenbrug).Het is een bijzondere plek omdat deze twee bruggen het scharnier vormen voor Plan Zuid.

Brug 420 is een vaste brug over de Boerenwetering met landhoofden, een pijler en twee onderdoorgangen van 11 meter, naar ontwerp van Piet Kramer. Het is een brede balk- of plaatbrug met lichte welving en met stoep voor voetgangers aan weerszijden. Pijler en landhoofden zijn opgebouwd uit metselwerk. Verder toepassing van natuursteen bij bekleding, de waterband van de landhoofden en pijler, hoekblokken, haalkommen en jaartalstenen met 'ANNO 1930'. Borstwering met metselwerk en met fijn smeedijzeren hekwerk. Op de hoek van de brug aan de Churchill-laan staat het beeld van een paard met tussen zijn voorbenen een meisje dat 'De onbevangenheid der mensen tegenover het leven' voorstelt. Het imposante geheel staat op een pyloon van tien meter hoog. Aan de andere kant van de brug zijn aan weerszijden twee dekstenen aangebracht met de afbeelding van een meisje met eekhoorns en een jongen met konijnen. Zoals meer kunstenaars in in die tijd had Hildo Krop belangstelling voor dieren, wat goed is te zien aan de levendige manier waarop de dieren zijn afgebeeld; ze nemen allemaal een andere houding aan.

1. https://www.amsterdam.nl/kunstencultuur/kunst-openbare/kunst-openbare/kunstwerken/amsterdam-stadsdeel-4/apollobuurt/kinderbrug/
2. http://rijksmonumenten.nl/monument/527785/vaste-brug-over-de-boerenwetering/amsterdam/
3. https://museumtschip.wordpress.com/2012/05/15/muzenplein-amsterdam-zuid/

Professionele of persoonlijke band met dit object

Ik kwam over deze brug heen op een mooie zomeravond. Met name de beelden zagen er heel mooi uit in het warme avondlicht.

Geen reacties voor dit object.