De Hildo Kropbrug, het andere scharnier naar Plan Zuid. Ook verbonden met de beeldentuin aan het Muzenplein.

Officiële of officieuze naam Brug 419, Hildo Kropbrug
Type object Brug
Materiaal Graniet, Baksteen, Smeedijzer
Huidige staat
Adres(sen) Muzenplein
Postcode(s) 1077 WC
Opdrachtgever(s) Publieke Werken
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s) Hildo Krop
Geplaatst in 1931
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam

Op het Muzenplein staan aan de waterkant 9 kunstwerken, ontworpen door 9 verschillende kunstenaars. De kunstwerken staan op een muur die twee bruggen met elkaar verbindt. Aan de oostelijke kant met brug 420 (Muzenbrug) en aan de westkant met brug 419 (Hildo Kropbrug). Het is een bijzondere plek omdat deze twee bruggen het scharnier vormen voor Plan Zuid.

Vaste brug over het Zuider Amstelkanaal met landhoofden, twee pijlers en drie onderdoorvaarten (5, 12 en 5 meter) naar ontwerp van Piet Kramer. De gemetselde pijlers hebben natuurstenen accenten. Graniet werd gebruikt bij de waterband van de landhoofden, de hoekblokken, de haalkommen en de neutstenen. Brede balk- of plaatbrug met lichte welving en met stoep voor voetgangers aan weerszijden. Aan beide zijden een borstwering bestaande uit een hek met fijn smeedwerk en natuurstenen posten. Aan de zuidzijde twee hoge gemetselde pilonen met beeldhouwwerk: twee beelden van Hildo Krop voorstellende 'meisje in boot' en 'jongen in boot'. Op het landhoofd verder nog aansluitend muurwerk met leuning. Bij de oostelijke hoek van de brug staat een gebouwtje van de toenmalige 'afdeling beplantingen'. Het brughuisje heeft nog enkele jaren dienst gedaan als atelier van Herman Brood.

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/527784/vaste-brug-over-het-zuider-amstelkanaal/amsterdam/
2. https://museumtschip.wordpress.com/2012/05/15/muzenplein-amsterdam-zuid/
3. https://www.amsterdam.nl/kunstencultuur/kunst-openbare/kunst-openbare/kunstwerken/amsterdam-stadsdeel-4/apollobuurt/kinderbrug/

Professionele of persoonlijke band met dit object

Ik kwam over deze brug heen op een mooie zomeravond. Met name de beelden zagen er heel mooi uit in het warme avondlicht.

Geen reacties voor dit object.