Introductie

De Hildo Kropbrug, het andere scharnier naar Plan Zuid. Ook verbonden met de beeldentuin aan het Muzenplein.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 419, Hildo Kropbrug
Type object Brug
Materiaal Graniet, Baksteen, Smeedijzer
Huidige staat
Adres(sen) Muzenplein
Postcode(s) 1077 WC
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Publieke Werken
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s) Hildo Krop
Geplaatst in 1931
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 527784

Achtergrond

Op het Muzenplein staan aan de waterkant 9 kunstwerken, ontworpen door 9 verschillende kunstenaars. De kunstwerken staan op een muur die twee bruggen met elkaar verbindt. Aan de oostelijke kant met brug 420 (Muzenbrug) en aan de westkant met brug 419 (Hildo Kropbrug). Het is een bijzondere plek omdat deze twee bruggen het scharnier vormen voor Plan Zuid.

Exterieur

Vaste brug over het Zuider Amstelkanaal met landhoofden, twee pijlers en drie onderdoorvaarten (5, 12 en 5 meter) naar ontwerp van Piet Kramer. De gemetselde pijlers hebben natuurstenen accenten. Graniet werd gebruikt bij de waterband van de landhoofden, de hoekblokken, de haalkommen en de neutstenen. Brede balk- of plaatbrug met lichte welving en met stoep voor voetgangers aan weerszijden. Aan beide zijden een borstwering bestaande uit een hek met fijn smeedwerk en natuurstenen posten. Aan de zuidzijde twee hoge gemetselde pilonen met beeldhouwwerk: twee beelden van Hildo Krop voorstellende 'meisje in boot' en 'jongen in boot'. Op het landhoofd verder nog aansluitend muurwerk met leuning. Bij de oostelijke hoek van de brug staat een gebouwtje van de toenmalige 'afdeling beplantingen'. Het brughuisje heeft nog enkele jaren dienst gedaan als atelier van Herman Brood.

Links

1. http://rijksmonumenten.nl/monument/527784/vaste-brug-over-het-zuider-amstelkanaal/amsterdam/
2. https://museumtschip.wordpress.com/2012/05/15/muzenplein-amsterdam-zuid/
3. https://www.amsterdam.nl/kunstencultuur/kunst-openbare/kunst-openbare/kunstwerken/amsterdam-stadsdeel-4/apollobuurt/kinderbrug/

Professionele of persoonlijke band met dit object

Ik kwam over deze brug heen op een mooie zomeravond. Met name de beelden zagen er heel mooi uit in het warme avondlicht.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.