Introductie

Brug én eerbetoon aan drie grootheden in de kunsten: Hendrik Berlage, Richard Roland Holst en Joseph Mendes da Costa.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 415, Parnassusbrug
Type object Brug
Materiaal Steen, Smeedijzer
Huidige staat
Adres(sen) Parnassusweg
Postcode(s) 1076 AT
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s) Hildo Krop
Geplaatst in 1942
Huidige eigenaar
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Brug 415, die vernoemd werd naar de Griekse berg Parnassus (de woonplaats van de god Apollo en de Muzen), is een brede, vaste brug over het Zuider Amstelkanaal. In 1940 werd - gelijktijdig met de oostelijker gelegen brug 417, de Beethovenbrug - begonnen met de bouw; in 1942 werden de afsluitstenen geplaatst.

Exterieur

Aan de noordzijde (de Stadionkade) bevinden zich aan weerszijden van de brug stenen huisjes, die met hun amandelvormige plattegrond mooi in de glooiende vormen van de brug zijn verwerkt en waaronder zich urinoirs bevonden. Oorspronkelijk was het oostelijke huisje bedoeld als kiosk, het westelijke huisje was bestemd als bergruimte voor de Afdeling Beplanting. In juli 1941 opende in een van de huisjes sportwinkel Nooy-Sport z’n deuren. In de parallel aan het kanaal lopende lange lage muurtjes zijn bankjes aangebracht; hierachter bevinden zich lager gelegen terrassen langs het kanaal waar schepen konden aanmeren.

De brugleuningen worden gevormd door fraai siersmeedwerk. Aan de zuidkant vinden we weer een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen Piet Kramer en Hildo Krop. Aan de westelijke zijde vinden we een beeld van de muze. Aan de oostkant vinden we een zuil met daaromheen drie figuren die hierdoor geïnspireerd waren: Hendrik Berlage (met driehoek), Richard Roland Holst (met palet en penseel), Joseph Mendes da Costa (met hamer en beitel). Waarom Krop deze drie kunstenaars koos is niet helemaal duidelijk, maar zij waren allen verbonden aan de Rijksacademie (waar Krop student beeldhouwen was), waren betrokken bij de poging om de sluiting van de Haarlemse Kunstnijverheidsschool in 1926 te voorkomen, en zijn allen in de jaren dertig overleden. Het beeld was in 1941 gereed, maar omdat de afgebeelde Da Costa joods was, werd het uiteindelijk pas in 1954 geplaatst.

Recente ontwikkelingen

De twee huisjes zijn nog steeds in gebruik en wel door twee snackbars: De Brug en Frietsteeg. Onderhoud aan de brug zou geen kwaad kunnen: met name de muurtjes aan de noordkant dreigen te verdwijnen onder het mos en gras en de beelden van Krop beginnen ook aardig groen uit te slaan.

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Parnassusbrug
2. http://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/en/projects/detail/d836da21-7bdf-5309-a876-cd54764853f4
3. https://www.amsterdam.nl/kunstencultuur/kunst-openbare/kunst-openbare/kunstwerken/amsterdam-stadsdeel-4/prinses-irenebuurt/brug-415/
4. http://020apps.nl/1850-1940/Parnassusweg/Brug_415
5. http://www.buitenbeeldinbeeld.nl/ZuiderAmstel/Ode_aan_Berlage.htm

Professionele of persoonlijke band met dit object

Een Kramer/Krop-brug passeren en merken dat die nog niet op Wendingen staat? Meteen verhelpen!

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

geplaatst door marion algra op 28 augustus 2019 om 12:36:

Er is door een jonge filmer Boissevain een grappige film van 30 m gemaakt die zich afspeelt op de Parnassusbrug: een modern Romeo en Julia liefdesdrama tussen de elkaar beconcurrerende friethuisjes op de brug. Op mijn wegblog FACE TO FACE OLYMPISCH KWARTIER https://marionalgra.wordpress.com/ is deze film te zien na 15 september bij een blog, ook via mijn Facebooksite Face to Face en natuurlijk via NPO-start. In het buurtkrantje Olympia en op mijn blog zal ik in september 2019 een column aan de brug wijden. https://www.facebook.com/FaceToFaceOlympischKwartier/ https://tinyurl.com/y27f2lk2

geplaatst door marion algra op 16 september 2019 om 18:01:

Het blog FRIET OP DE PANASSUS: https://marionalgra.wordpress.com/2019/09/16/friet-op-de-parnassus/

geplaatst door Kees Veling op 18 maart 2020 om 15:44:

Her kan je een 3d model van deze brug zien. https://skfb.ly/6QYtS

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.