Introductie

Op twee granieten sokkels van circa 8 meter hoog zijn beelden geplaatst van beeldhouwer Hildo Krop. Sinds 2017 heet de brug de Aldo van Eyckbrug.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 413, Stadionbrug
Type object Brug
Materiaal Baksteen, Graniet, Smeedijzer, Beton, Hout
Huidige staat
Adres(sen) Amstelveenseweg
Postcode(s) 1076 CT
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s) Hildo Krop
Geplaatst in 1937
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Vanaf 1935 kwamen praktisch alle beelden op de hoekpunten van de brug te staan. Van een werkelijke samenwerking tussen architectuur en beeldhouwwerk, in de zin dat zij samen de vorm van de brug bepaalden, was steeds minder sprake. Het lijkt erop dat de beide vormgevers uiteindelijk hun eigen taak vervulden, zonder veel met elkaar te maken te hebben.

Ook Hildo Krop ontkwam niet aan deze ontwikkeling. Een vergelijking van de ontwerptekening van Piet Kramer voor het beeldhouwwerk op de Stadionbrug met het uiteindelijk werk van Hildo Krop maakt dit duidelijk. In de ontwerptekening van Piet Kramer is een duidelijke vormtechnische oplossing te zien zoals Kramer gewend was. Het beeldhouwwerk vormt de bekroning van de gemetselde elementen, die voor de architectuur van de brug bepalend zijn.

Krop had hier, getuige de gerealiseerde oplossing, een heel andere mening over; zijn beeld verheft zich op een door hém ontworpen zuil als een overwinnaar in de strijd der artiesten enkele meters boven de plek, die Kramer in zijn hoofd had. Mogelijk had Krops toenmalige vaste plaats in de Commissie van Advies voor Beeldhouwwerk iets met deze gang van zaken te maken.

Exterieur

Als ruimtelijk element is de Stadiongracht feitelijk een verbinding tussen het Noorder- en Zuider-Amstelkanaal, zoals deze in het Uitbreidingsplan Zuid van H.P. Berlage waren voorzien. Het gedeelte ten westen van de Amstelveenseweg draagt de naam Stadiongracht.

De brug over de Stadiongracht/Zuider-Amstelkanaal werd in 1937 gebouwd naar een ontwerp van P.L. Kramer. Aan de zijde van Amstelveen zijn op granieten sokkels beelden geplaatst van beeldhouwer Hildo Krop. Aan de westkant is een brugwachter afgebeeld, aan de oostkant een moeder met kind.

Aan de oostkant zijn in de nabijheid van de brug ook nog een cilinder en een bol met windroos te vinden, naar ontwerp van Piet Kramer. In de borstwering naast de trap aan de Amstelveen-kant is, van beneden naar boven, het bouwjaar van de brug te lezen.

Gebruikte bronnen

1. Wim de Boer en Peter Evers, Amsterdamse bruggen, 1910-1950 (Amsterdamse Raad voor de Stedebouw 1983).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Aldo_van_Eyckbrug
2. http://020apps.nl/1850-1940/Amstelveenseweg/Brug_413

Professionele of persoonlijke band met dit object

Wanneer ik vanuit mijn woonplaats naar Amsterdam-Zuid ga kom ik altijd over deze brug. Het voelt echt als een poort naar Amsterdam. De beelden op de sokkels zien er indrukwekkend uit. Pas toen ik de brug van dichtbij ging bekijken vond ik meer beelden.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.