Introductie

Eén van de stoerdere bruggen van Kramer.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 411, Godenbrug of Olympiabrug
Type object Brug
Materiaal Smeedijzer, Graniet, Baksteen
Huidige staat
Adres(sen) Bernard Kochstraat
Postcode(s) 1075 LK
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1926
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Brug 411 wordt ook wel de Godenbrug of Olympiabrug genoemd omdat hij toegang geeft tot de Godenbuurt in Amsterdam Zuid, aangelegd in de aanloop naar de Olympische Spelen die in 1928 in Amsterdam werden gehouden. Het gaat om een vaste brug, die in 1926 over het Noorder Amstelkanaal is aangelegd tussen de Bernard Kochstraat en de Marathonweg.

Exterieur

De brug heeft aan iedere kant van de Bernard Kochstraat (Pieter Lastmankade) een zitje. De positie van het zitje valt buiten de voetgangersroute. De datum van aanleg staat prominent in het graniet bij de zitjes vermeld, aan de ene kant "Anno" aan de andere kant "1926"". Aan de zuidoostkant van de brug staat (aan de Olympiakade) staat een huisje met een gesloten uiterlijk dat als transformatorhuisje werd en wordt gebruikt. Aan de zuidwestkant van de brug staat een huisje met een aantal ramen met puntkozijnen dat bedoeld was voor de Afdeling Beplantingen. Een zelfde onderverdeling dus als de huisjes van brug 400.

Gebruikte bronnen

1. Wim de Boer en Peter Evers, Amsterdamse bruggen, 1910-1950 (Amsterdamse Raad voor de Stedebouw 1983).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Brug_411
2. http://www.bruggenvanamsterdam.nl/bernard_kochstraat.htm
3. https://archief.amsterdam/inventarissen/inventaris/10057.nl.html#CTAB00033000559

Professionele of persoonlijke band met dit object

Het is één van de stoerdere bruggen van Kramer. Het gietijzer van de leuningen slingert als scheepstouwen en ontmoet als een bundel de granieten borstwering. De huisjes met hun wat gesloten uiterlijk passen bij dat karakter.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.