Introductie

Met de Lyceumbrug hebben we de plek rond Het Amsterdams Lyceum bijna in kaart.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 410, Lyceumbrug
Type object Brug
Materiaal Baksteen, Kalksteen, Smeedijzer, Graniet
Huidige staat
Adres(sen) Lyceumbrug
Postcode(s) 1075 HR
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam, Publieke Werken
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s) Hildo Krop
Geplaatst in 1928
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument Rijksmonument
Monumentnummer 527832

Achtergrond

De brug verbindt het Olympiaplein met de Jan van Goyenkade en ligt voor het Amsterdams Lyceum. Hij was oorspronkelijk mede bedoeld als schoolplein voor het lyceum. De beelden zijn in 2007 gerestaureerd en in 2008 teruggeplaatst; sommige zijn vervangen door replica's, de andere zijn geïmpregneerd.

Exterieur

Aan de kant van het Lyceum staan twee hoge pijlers met beeldhouwwerken. Het ene beeld stelt een vader voor die zijn zoon laat kennismaken met de wereld van de techniek. Bij zijn voet is een tandwiel te zien en in het voetstuk een reliëf van een meeuw. Het andere beeld toont een moeder die haar dochter de schoonheid van een roos laat zien. In het voetstuk is een zwaluw afgebeeld. Aan de overzijde van de brug staan op lagere pijlers de zoon en dochter afgebeeld als jonge volwassenen met lelies (onschuld) en papyruspluimen (groei). De golf achter de jongen stelt de onstuimige tijd van het opgroeien voor. De individuen staan diagonaal tegenover moeder met dochter en vader met zoon en hebben de weg naar zelfstandigheid afgelegd, een belangrijke periode is overbrugd. Deze symboliek verwijst naar de schooltijd op het aangrenzende Amsterdams Lyceum.

Aan de zuidzijde bevinden zich aan weerskanten aanlegsteigers met aan de uiteinden een brughuisje en onder de brug loopt een gang die de twee steigers aan weerszijden met elkaar verbindt. Bij de steigers waren vroeger bergruimten voor kano's, alsmede kleedruimtes en een reparatiewerkplaats ingericht.

Gebruikte bronnen

1. Wim de Boer en Peter Evers, Amsterdamse bruggen, 1910-1950 (Amsterdamse Raad voor de Stedebouw 1983).

Links

1. https://www.amsterdam.nl/kunstencultuur/kunst-openbare/kunst-openbare/kunstwerken/amsterdam-stadsdeel-4/stadionbuurt/lyceumbrug/
2. http://rijksmonumenten.nl/monument/527832/lyceumbrug/amsterdam/
3. http://www.bruggenvanamsterdam.nl/

Professionele of persoonlijke band met dit object

Ik vind vooral de brughuisjes erg mooi.

Ingezonden door: Gerdy Bijleveld

Gerdy Bijleveld In Amsterdam geboren maar niet getogen. Door familie, studie, vrienden en werk is mijn band met Amsterdam wel altijd sterk geweest. Ooit wilde ik architect worden, maar uiteindelijk werd ik socioloog, met interesse voor het leven in de stad. Nu, met pensioen en sinds een paar jaar wonend in Amsterdam westerpark, ben ik me meer in architectuur gaan verdiepen en ik vind de Amsterdamse-school stijl mooi.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.