Introductie

Een tijdelijke, houten, brug van Piet Kramer in Plan Zuid, die in 1960 gesloopt werd. De lantaarns zijn te bewonderen in de 'beeldentuin' van Museum Het Schip.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 409 (vm), Amsterdam
Type object Brug
Materiaal Hout
Huidige staat
Adres(sen) Emmastraat
Postcode(s) 1077 AZ
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s)
Geplaatst in 1921
Huidige eigenaar
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

Piet Kramer ontwierp als onderdeel van Plan Zuid twee vaste, houten bruggen over het Noorder Amstelkanaal die relatief dicht elkaar kwamen te liggen: brug 408 bij de Cornelis Schuytstraat en brug 409 bij de Emmastraat. Ze behoren daarmee tot de eerste houten bruggen die gebouwd werden naar ontwerp van Kramer; met de aanleg van het Amsterdamse Bos zou zijn productie hiervan enorm toenemen. De materiaalkeuze van deze bruggen heeft te maken met het feit dat ze van tijdelijke aard bedoeld waren. Het terrein aan de zuidkant van het Amstelkanaal was toen immers nog niet bebouwd met de door Berlage geplande Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Die liet echter op zich wachten.

Brug 409 bleef uiteindelijk veel langer dan gepland staan: tot 1960. Het terrein werd toen pas bebouwd: met het Hilton Hotel. Het autoverkeer was bovendien toegenomen, zodat de houten bruggen niet meer aan de verkeerseisen voldeden. Zowel brug 408 als 409 werden afgebroken en vervangen door bredere, wat smoelloze betonnen exemplaren. Gelukkig is nog iets van de originele brug bewaard gebleven: de vier karakteristieke lantaarns zijn nu te bezichtigen bij Museum Het Schip.

Exterieur

De naar huidige maatstaven vrij smalle brug was voorzien van balusters die boven de planken balustrades uitkomen en taps toelopen met een soort zaagtand uitsneden in het houtwerk - zoals ook te zien was bij brug 408. Op de vier hoeken stonden lantaarns: houten palen met ‘aan de achterzijde’ ter hoogte van de lampen intrigerend sierhoutwerk, dat wel wat weg heeft van ribben die de armatuur vasthouden. De armatuur bestaat uit twee relatief grote glazen die in een punt uitkomen; een ruitvormig, ver doorlopend dak bekroond de expressieve lamp.

Gebruikte bronnen

1. Wim de Boer en Peter Evers, Amsterdamse bruggen, 1910-1950 (Amsterdamse Raad voor de Stedebouw 1983).
2. ebas Baggelaar en Pim van Schaik, Piet Kramer. Bruggenbouwer van de Amsterdamse School (Stokerkade 2016).
3. Pim van Schaik, Publieke Werken. Hoeksteen van de Amsterdamse School 1915-1935 (Stokerkade, 2018).

Links

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Brug_409
2. https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/projecten/detail/?q=brug%20409&page=1

Professionele of persoonlijke band met dit object

Toen ik brug 408 aan het researchen was kon ik niet om dit exemplaar met z'n fraaie lantaarns - die gelukkig nog bestaan! - heen.

Ingezonden door: Marcel Westhoff

Marcel Westhoff

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.