Introductie

Vaste brug over het Noorder Amstelkanaal, als verbinding tussen de Beethovenstraat en J.M. Coenenstraat.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 407, Timo Smeehuijzenbrug
Type object Brug
Materiaal Beton, Baksteen, Graniet, Smeedijzer
Huidige staat
Adres(sen) J.M. Coenenstraat
Postcode(s) 1071 JP
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s) Hildo Krop
Geplaatst in 1925
Huidige eigenaar Gemeente Amsterdam
Soort monument
Monumentnummer

Achtergrond

In 1911 werd Kramer voor 4 ochtenden in de week aangesteld bij de Dienst der Publieke Werken in Amsterdam als assistent van esthetisch adviseur J.M. van der Mey. Rond 1916 begon Kramer zelf brugontwerpen te maken; drie jaar later nam hij Van der Meij's functie van esthetisch adviseur over. Deze functie zou hij tot in 1952 blijven vervullen. Piet Kramer was verantwoordelijk voor de vormgeving van ongeveer 220 gebouwde bruggen (500 ontwerpen).

Exterieur

Op de pijlers van de brug bevinden zich twee granieten sculpturen van Krop; robbenkoppen uitlopend in golven en Orpheus met een lier. Krops grote kennis van, vaak exotische, dieren en planten stamt uit de tijd dat hij woonde en werkte aan de Plantage Muidergracht (vanaf 1920) en vele wandelingen maakte naar het nabijgelegen Artis. De tekeningen die hij hier maakte vormden een inspiratiebron voor zowel zijn vrij werk als de sculptuur aan bruggen.

Recente ontwikkelingen

In 2009 werd de brug vernoemd naar Timo Smeehuijzen, een soldaat die in 2007 sneuvelde in Afghanistan.

Gebruikte bronnen

1. Wim de Boer en Peter Evers, Amsterdamse bruggen, 1910-1950 (Amsterdamse Raad voor de Stedebouw 1983).

Links

1. http://020apps.nl/1850-1940/Beethovenstraat/Brug_407

Professionele of persoonlijke band met dit object

Ik kwam over deze brug tijdens een wandeling uit het boekje "Op de golven van de stad". Die dag vierden buurtgenoten een verjaardag en was de brug kennelijk het afspreekpunt. De brug was daarom mee versierd.

Ingezonden door: Annemarieke Verheij

Annemarieke Verheij Geboren en getogen in Amsterdam. De unieke bouwwerken van de Amsterdamse School zijn voor mij een vertrouwd beeld met opa's en oma's die allen in Oud Zuid woonden. In de jaren 80 werkte ik als reservist bij PTT Post en heb regelmatig op het postkantoor Gerard Terborgstraat (onderdeel van Het Nieuwe Huis op het Roelof Hartplein) gewerkt. Ook heb ik een dag op het postkantoortje op het Spaardammerplantsoen mogen doorbrengen. Helaas was ik in die tijd nog niet zo actief aan het fotograferen dat ik de interieurs op beeld heb vastgelegd.
Ik werk 4 dagen per week op de administratie Vergunningen van de Gemeente Amstelveen (en Aalsmeer). In mijn vrije tijd wandel ik veel, waarbij de camera altijd meegaat. De laatste tijd heb ik een toenemende interesse in de prachtige Amsterdamse School-stijl en ga regelmatig actief op zoek naar gebouwen of objecten.
Professionele kennis heb ik niet, maar met mijn beeldmateriaal en goed zoekwerk op internet hoop ik toch regelmatig een bijdrage te kunnen leveren aan deze mooie website.

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.