Introductie

Met beeldhouwwerk van Hildo Krop geïnspireerd op een gedicht van Abraham van Collem.

Specificaties

Officiële of officieuze naam Brug 406
Type object Brug
Materiaal Baksteen, Graniet, Smeedijzer, Gewapend beton
Huidige staat
Adres(sen) Van Hilligaertstraat
Postcode(s) 1072 JW
Plaats (provincie) Amsterdam (Noord-Holland)
Land Nederland
Opdrachtgever(s) Gemeente Amsterdam
Betrokken architect(en) Piet Kramer, Publieke Werken
Betrokken kunstenaar(s) Hildo Krop
Geplaatst in 1927
Huidige eigenaar Gemeente overig
Soort monument Geen beschermde status
Monumentnummer

Achtergrond

Brug 406, naar ontwerp van Piet Kramer, is een plaatbrug. Hij verbindt de Hobbemakade met de Van Hilligaertstraat. De brug gaat over de Boerenwetering, die oorspronkelijk van de Kalfjeslaan tot aan het huidige Koningsplein liep en ligt aan de kom waar het Amstelkanaal zich splitst in het Noorder en Zuider Amstelkanaal. Ernaast ligt dan ook clubhuis van Roei- en Zeilvereniging De Amstel, een ontwerp van Staal.

Exterieur

Hoewel het hekwerk van de brug een zeer fraai staaltje smeedwerk laat zien, zullen de meeste mensen de brug allereerst kennen van de twee granieten pijlerbekroningen (137 cm hoog) van de hand van Hildo Krop. Deze zijn geïnspireerd op een gedicht van Abraham van Collem (1885-1933). Van Collem was een dichter wiens werk een joodse, socialistische en religieuze inslag heeft. Gedichten als 'Gebed te Waalwijk' en 'Slachtveld' ontbraken op geen voordrachtavond van de arbeidersbeweging en in geen bloemlezing. We zien de kunstenaar die de weg naar de hemel wijst. Mogelijk zijn de voorstellingen geïnspireerd op een gedicht dat is opgenomen in de bundel "Liederen der Gemeenschap" uit 1922. Aan de noordzijde is een staand mannenfiguur met geheven linkerhand te zien. Naast hem staan trapsgewijs, van boven naar beneden, een moeder met kind, een mannenfiguur met opgeheven hand en een vrouwenfiguur. De westzijde van deze pijler laat twee vliegende vogels (mogelijk pelikanen) zien en het geheel is omgeven met bloemmotieven. De pijler aan de zuidzijde laat ook een mannenfiguur zien. Deze staat met opgeheven armen. Hij heeft een banier boven zijn hoofd en rondom hem zien we maskerkoppen, sterren en bloemmotieven.

Links

1. http://www.timswings.nl/hildokrop
2. http://www.gedichten.nl/biografie/Abraham+van+Collem
3. www.joodsebibliotheek.nl/auteur/LEo/Abraham...van-Collem

Professionele of persoonlijke band met dit object

Door de vrije ligging en de beeldhouwwerken van Krop met hun diepe groeven is deze brug een ideale fotoplek bij veel verschillende soorten weer. Ik heb me nu pas verdiept in de betekenis van de (door slijtage?) wat sinister ogende types en de relatie met een gedicht van Van Collem.

Ingezonden door: Gert-Jan Lobbes

Gert-Jan Lobbes Ik zoek naar details van de Amsterdamse School die je pas opvallen als je langere tijd kijkt naar objecten. Fotograferen helpt om die details te ontdekken. De toppers van deze unieke stroming vind je op vele websites en horen natuurlijk ook thuis op Wendingen. Mijn voorkeur heeft echter om architecten, gebouwen en interieurs in kaart te brengen die nauwelijks aandacht krijgen. Want wie kent tegenwoordig Kruyswijk, Franswa, Boterenbrood of Roodenburgh - om maar een paar namen te noemen? Bekendheid kan bovendien bijdragen aan behoud van erfgoed, onbekend erfgoed kan zomaar verdwijnen. Mijn Amsterdamse Schoolfoto's zijn onder meer gebruikt in de brochure van de Amsterdamse Open Monumentendag 2016, voor tentoonstellingen van Museum Het Schip en De Dageraad, in het boek over Publieke Werken en in het boek naar aanleiding van 100 jaar De Dageraad. Over vondsten op architectuurgebied twitter ik vaak voorafgaand aan publicatie: https://twitter.com/gertjan_lobbes

Reacties

Geen reacties voor dit object.

Je moet eerst inloggen voordat je een reactie kan plaatsen.
Als je nog geen account hebt, dan kan je je aanmelden voor een account.